Умението да контролират и разбират емоциите си е един от най-важните уроци, които децата могат да научат. Малчуганите не знаят какви са границите, когато дават воля на емоциите си и кога трябва те не трябва да бъдат на показ.
Ето как можете да помогнете на детето, като го научите какво е емоционална интелигентност и по-точно как се проявява тя.

Окуражавайте разговорите

Чуйте какво има да ви каже малкото ви съкровище. Задавайте повече въпроси и се старайте да поддържате разговор на различни теми всеки ден. Семейният разговор може да се превърне в традиция.

Окуражавайте детските емоции

Погрешно е да карате децата да мълчат и да се крият, когато са тъжни или весели. Малкото ви съкровище трябва да знае, че емоциите са нормални, а ако те се проявяват в нормални граници, то няма нищо лошо в изразяването им.

Анализирайте емоциите заедно

Тълкуването на чувствата и защо се появяват е трудна задача за малчуганите. Ето защо вие трябва да бъдете до тях и да им обясните защо дадена случка, дума или действие ги кара да се чувстват по даден начин.

Умеете ли да овладявате емоциите си

Ако постоянно си изпускате нервите и сте нервни, кои ли са нормалните емоции за вашето дете? Примерът трябва да сте вие – спокойни, овладяни и способни да изразяват чувствата си.

Разбиране на чуждите чувства

Децата трябва да умеят да разпознават не само собствените, но и чуждите емоции. Използвайте примери от ежедневието, за да научите малчуганите, че всички имат чувства, които трябва да бъдат уважавани.

Граници в поведението, не в емоциите

Необходимо е да бъдете ясни, когато забранявате детето ви да се държи по даден начин. Обяснете му защо тази забрана е необходима. Не забравяйте да уточните, че тази граница не се отнася за емоциите, а за физическата им проява.

Награда за умерените емоции

Не пропускайте да покажете на децата, че сте забелязали колко развълнувани са били в дадена ситуация, но са успели да сдържат емоциите си в нормални граници. Необходимата награда е прегръдка, която също е израз на чувства.