Всеки един от нас е виждал неведнъж връзката между емоциите и външния вид. Да вземем един простичък пример: какво се случва с лицето на човека, когато той е ядосан? То започва да се зачервява, нали? Защо се случва това и как се отразяват на нашата кожа и други емоции, можете да прочетете по-долу.

Любов

Това сияние, с което мнозина асоциират състоянието на влюбване, наистина съществува. Всичко това се случва благодарение на окситоцина - хормон, който е отговорен за привързаността. Окситоцинът има успокояващ, противовъзпалителен и лечебен ефект, намалява раздразнението на кожата и й придава плътен цвят и блясък.

Раздразнение

Чувството на тревожност и безпокойство повишава нивото на кортизол в организма, което причинява възпаление на клетките и подтиска имунната система. Това води до разрушаване на колагена в кожата - вещество, отговарящо за гладката и млада кожа. Тя става суха и се появяват бръчки.

Вълнение, радост

Когато ви се случи нещо много радостно и приятно, на бузите на много от вас се появява руменина. И това се получава, защото при прилива на адреналин хилядите малки капиляри по лицето се разширяват и така кожата става розова, гладка и придобива меко сияние. Същият ефект причиняват физическите упражнения, душ с топла вода, секс и всички приятни и вълнуващи моменти.

Тъга

Тъгата и скръбта причиняват свиване на кръвоносните съдове, поради което кожата придобива блед жълтеникав оттенък. А ако поради някаква причина сте решили да си поплачете, не забравяйте, че сълзите предизвикат дехидратация и появата на преждевременни бръчки.

Стрес

Стресът повишава нивото на кортизол в нашия организъм. Разширяват се кръвоносните съдове, появяват се тъмни кръгове под очите. Още един страничен ефект – напрежението на лицевите мускули и тялото, причиняват не само бръчки, но също така и лишават кожата от нужното количество кръв и кислород. В резултат на това тенът става тъмен, а кожата - суха.

                                                                                         Автор: Олга Килигина