Може да се каже, че днешните стандарти за красота включват непрестанно носене на грим, денонощни тренировки във фитнес залата, слабо тяло с извивки на правилните места и вечна младост. Всички тези тенденции са повлияни от историята и технологичното развитие, за които ще ви разкажем всичко.

Киното и телевизията промениха грима

През 50-те години в киното започва да се използва грим като фон дьо тен, очна линия и руж. Тогава цветните филми стават все по-популярни и жените копират актрисите от големия екран. Актриси като Клара Боу, Елизабет Тейлър и Мерилин Монро са сред от най-популярните.

Оттогава гримът е огромна част от живота на много жени. За 2020 година световната козметична индустрия е оценена на около 640 милиарда долара.

Идеалното тяло се определя от звездите

Днешната идеална форма е преувеличен пясъчен часовник: тънка талия и големи дупе и гърди. През 50-те и 60-те години на миналия век се насажда идеята за по-тънките тела. Брижит Бардо, Одри Хепбърн и София Лорен повлияват значително на този идеал.

През 90-те години се налага "размер 0" от Наоми Кембъл, Кейт Мос и Клаудия Шифър.

80-те години и манията по фитнеса

Жени като Джейн Фонда направиха фитнеса популярен. Днес социалните медии насърчават жените да станат във форма и слаби. Това се изразява в стегнати мускули, повдигнати дупета и плоски кореми.

Вместо да насърчават по-здравословен начин на живот, проучване показа, че социалните медии могат да повлияят негативно на психичното здраве на много жени.

Фотошоп промени мнението ни за себе си

Днес има голям натиск върху хората заради това колко перфектно изглеждат нашите идоли. Имаме широка гама от грим и продукти, които обещават да прикрият и премахнат "дефектите" като стрии, целулит и какво ли още не.

Заради изобретяването на Фотошоп, идеалното тяло е все по-невъзможно да се постигне. През последните 25 години технологията напредна толкова, че понякога е трудно да се каже кога всъщност е използвана.

Обществото стана по-разкрепостено

Днес има по-голямо приемане на различните форми и цветове на тялото, като иконите като Джейми Брюър, Уини Харлоу и Тес Холидей са водещи. Особено в модата се наблюдава промяна, която включва модели от различни етнически произход.