Oбичатe ли умните забавления в подбрана компания? Ние да! А най-актуални сега са Стаите на загадките. В София този тип „умни“ игри  (на английски известни като real life escape the room games) са толкова популярни, че ако попитате приятелите си, почти всички ще споделят от личен опит емоциите си след приключение в escape стая. А Стаи вече има доста. Ценителите на жанра обаче ще ви кажат, че трябва да знаете къде точно да отидете.

Ето така екипът ни попадна в една от най-нашумелите Стаи в столицата – МаТРИК – новата пъзел Стая на 3KEY Rooms. Трики са ни любимци още от времето, когато излязохме със зашеметяваща еуфория от първата им Стая – „Детективът и Машината на времето“. За 2-годишната си история 3KEY покориха не само нашите сърца. Не е изненада, че на годишните награди на сайта Всички стаи БГ новата 3KEY Стая – МаТРИК, грабна приза за най-дългоочакван ескейп проект. Поредната причина да побързаме натам!

Какво ни се случи в MaTRICK, намерихме ли изход от трики предизвикателствата и в какво върховно състояние на духа бяхме след това – за тези неща ще се сдържим да разкажем. Така де – нямаме право, а и не искаме да спойлваме изживяване, което най-горещо препоръчваме! Обаче за да ни разкаже повече за МаТРИК Стаята, за 3KEY Rooms и въобще за ескейп игрите, се срещнахме с Лилия Моллова – един от създателите на 3KEY.

Здравей, Лили! Би ли обяснила какво е „Стая на загадките“, ако някой все още не знае?

Здравейте! За последните години тези игри станаха такава мания, че май вече всички знаят. Това са реални тематично декорирани пространства, където екип от 2 до 6 души влиза и разполага с 1 час, за да се справи с много загадкии трикове и да разреши мисията на Стаята. Преди всичко това е игра с вълнуващи обрати, където общуването между хората е най-важно.

Какви хора идват в Стаите на загадките?

О, всякакви! Това му е готиното – няма ограничения, ако имаш желание да общуваш, да изпитваш нови емоции и да предизвикваш ума си, най-вероятно рано или късно ще играеш при нас. Често ни гостуват фирми, които искат нещо различно от банален тиймбилдинг. Идват много приятели, които търсят нестандартни начини да си прекарат готино, вместо просто да седнат в заведение. Семействата понякога празнуват с игра рождени дни и годишнини. Много е вдъхновяващо, когато наблюдаваш различни поколения да се забавляват заедно. Идват и много туристи – те имат малко време да си създадат незабравими спомени в София и когато играят в Трики, казват, че сякаш са попаднали в друга реалност. А това е страхотно признание за нас!

 

Разкажи ни за новата ви Стая – МаТРИК. Как се роди тя?

Всички в Трики сме големи фенове на култовия филм Матрицата. Освен, че промени историята на киното с ефекти и визуална прецизност, той успява да постави и сериозни философски въпроси. Всичките тези качества искахме да има и нашата нова Стая. Макар че сме вдъхновени от MATRIX, МаТРИК Стаята показва по-скоро нашето виждане за зависимостта на съвременния човек от технологиите. Създадохме много авторски пъзели. Това са „машините“, които искат да те задържат в един нереален свят. Наблегнахме на детайлите, за да усетите историята истински. Всичко е „custom“ – загадките, мебелите, ефектите – ще ги видите само при нас. Философията, която искаме да пресъздадем, е, че общуването е най-важното – екипността води до успеха! А и будната мисъл. Само защото компютрите ни спестяват много умствена работа, а смарт телефоните поддържат какви ли не социални апове, това не значи, че могат да изместят комуникацията лице в лице и съобразителността ни. Нека мозъците ни работят, а с приятелите си да се срещаме по-често! ;)

Ние лично сме фенове на филмът Матрицата. Но сигурно има хора, които не са го гледали или не го харесват толкова. Те да дойдат ли да играят в МаТРИК?

Има ли такива хора наистина?! ;) Филмът е нашето вдъхновение. Но Стаята е нещо различно и играта не е свързана с Матрицата. Имаме гости, които не си падат по екшън, каскади и хакерство, но (за жалост пък на други) в нашата Стая няма нищо от това. Има много технологии в разработването на пъзелите, но за гостите ни те са видими като ефектни авторски загадки – не като някакви жички и програмистки кодове. Има поглъщата атмосфера, има и послание, което е поднесено деликатно, за да не ти се натрапва, ако искаш просто да поиграеш. Преди всичко искаме да се забавлявате с приятелите си, докато ползвате мозъка си, а емоцията да ви преизпълва дълго. Това е! Ако преди да ни посетите сте гледали и Матрицата, още по-добре!  Тук имам един готин пример. При нас дойде дама, която е голям ескейп фен и първата ни стая – Детективът, ѝ е сред любимите. Тя си призна, че ще играе заради 3KEY и въпреки Матрицата, защото този филм не ѝ бил интересен. Когато излезе от Стаята, беше в такъв възторг, че веднага изгледала филма и не само ѝ харесал, но вече имала специален сантимент към него. За мен това беше страхотно признание за работата на екипа ни – вдъхновили сме някого и сме провокирали толкова силна емоция, че тя се е пренесла върху нещо друго.

3KEY Rooms сте сред първите в ескейп жанра в България. Какво се промени за последните 2 години? Самите Стаи на загадките – те дали промениха нещо?

Всъщност да! В началото много плахо обяснявахме, че да играеш групово за 1 час в Стая в Центъра не е някакво мръсно занимание, ами си е забавление за мислещи хора. После хората разбираха концепцията, но се питаха как така ще ме заключват, ще ме изпитват ли там, ама да не се изложа... Сега тези игри вече са част от социалния живот на много мислещи хора. Точно както преди звънкаше на приятелите си, за да отидете на кино, сега се чувате и се питате в коя Стая да играем тази седмица? Игрите повишиха самооценката на хората. Приятелите ми, които в началото се притесняваха ще се справят ли в Стаята, сега играят често и виждам, че са по-уверени, когато се справят с трудности в реална среда – например на работа. HR-ите, които организират тиймбилдинги при нас, ни търсят не само заради забавлението на служителите, а защото така те градят т.нар. „soft skills”. Всъщност именно една дама от Човешки ресурси ми каза най-доброто определение за същността на ескейп Стаите: „забавление за успешни хора“. Има и още нещо, с което ескейп стаите тепърва ще допринасят на национално ниво... Туристите! Чужденците вече слагат в списъка си със забележителности игра в escape room или както още ни наричат – mind room. При нас идват гости от САЩ, Израел, Канада, Австралия, Япония... България се слави като дестинация с едни от най-добрите ескейп стаи въобще, да не говорим колко по-евтини са игрите тук, в сравнение с чужбина.

На гостите си след игра препоръчвате конкурентни на вас Стаи. Това не е ли странно?

Когато един човек изиграе дадена Стая, той не може да се върне отново, а ако Стаята наистина му е харесала, ще му се играе пак. Тогава препоръчваш някой колега с друга хубава Стая. Така всяка добра Стая всъщност помага на другите добри Стаи и увеличава общността на ескейп феновете. Свежо и различно усещане е да си помагаш с тези, с които се конкурирате за едни и същи клиенти. В този бранш хората са много отворени и креативни, те искат да се забавляват точно толкова, колкото искат да забавляват и клиентите си. И всички се учим – няма учебници по „escape бизнес“, този модел на световно ниво е още млад. Как се правят сдружения, как се правят общи промоции, как се представя това забавление пред по-скептичните хора... Това са интересни предизвикателства и в бранша си помагаме един на друг.

Би ли препоръчала на предприемчивите и креативни хора да си направят Стая на загадките?

Преди може би година да. Сега вече ми се струва късно да навлизаш тепърва... Някога битуваше митът, че да си направиш Стая на загадките е лесно и евтино. Много хора (включително и ние от Трики) се запалихме, защото наистина е нещо вълнуващо! Но не се оказа нито бързо, нито лесно и определено не е евтино. Създателите на добрите стаи обикновено са IT специалисти, дизайнери, мениджъри – техният труд е скъпоплатен, а вместо да взимат заплати, те отделят много от времето си за създаването на загадките. Летвата в декорите и технологиите се вдига толкова високо, че една стая от 2016-та година вече може да струва 5 пъти повече, отколкото една добра Стая през 2013 г. Същевременно стаите са толкова много, че вече никой не говори за пълен график и предсказуемост в заетостта – дори най-утвърдените брандове. Вярно е, че сред 70-те Стаи в София има и доста посредствени игри. Те понякога отказват хората, които ги изберат за първа Стая, и това е сериозен проблем за целия бранш. Но има и немалко случаи на прекрасни Стаи, които така и не се радват на прилична заетост. Създателите им са работили по тези проекти в продължение на 9-12 месеца и през цялото това време не са се наспивали, не са били със семействата си, влагали са доста пари и са плащали наем за помещение в Центъра... Тъжната истина е, че всеки собственик на Стая, е преживявал поне за някакъв период тих ужас за бъдещето си. Списъкът с вече затворили Стаи не е малък и продължава да расте...

Какви са очакванията ти за бъдещето този бизнес?

Според мен човек с предприемаческа мисъл би проучил търсенето и предлагането преди да се захване с разработване на нова Стая и би се отказал. Затова очаквам спад в отварянето на нови Стаи и за жалост – още доста затворили Стаи. Ще си отидат по-слабите игри - хората ще отхвърлят всичко, което не отговаря на високите им очаквания. (А българският ескейп фен е изключително взискателен!) Но ще си отидат и добри Стаи, защото липсва морално удовлетворение от добре свършена работа при празен график... Но не мисля, че играещите хора ще намалеят. Пазарът постепенно ще се саморегулира и тогава escape феновете ще избират само най-добрите Стаи. Тези, които им носят цялостно удовлетворение. А за да направиш такава Стая, не е достатъчно да имаш инвестиционна сила или добър маркетинг, или някакви „невиждани“ идеи. Нужно е едно фино усещане за структурата на играта и цялостното изживяване, което малцина в бранша притежават. 

Фотография: Павел Стефанов - www.pavcho.com
Модел:
Вяра Златева