Всички сме чували да наричат кърмата бялата кръв, защото на практика тя е живата субстанция, която съдържа ензими, антитела и бели кръвни клетки, които се борят с инфекциозните процеси в организма на новороденото. Кърмата помага за изграждането и поддържането на добър имунитет у детето, балансира чревния баланс и е мощно средство срещу инфекциите в най-ранната детска възраст. Но знаехте ли, че тя има и още едно свойство - да се променя, индикирайки на майката, че бебчето й е болно? Е, сега ще ви разкажем за него:

Навръх Свети Валентин една майка на име Малъри Смодърс забелязва, че бебето й не изглежда добре.

Само няколко часа по-късно тя забелязва значителна промяна и в кърмата, която изпомпва. "Млякото, което изцедих, след като детето ми се разболя, приличаше по-скоро на коластра (първото мляко, с което майките захранват рожбите си в първите дни след раждането и което е най-пълноценната естествена храна, съдържаща над 37 имунни и осем растежни фактора)", разказва младата майка във своя фейсбук пост, който предизвика хиляди коментари от развълнувани родители по темата.

"Тогава нещо ми просветна и се сетих, че бях чела статия в едно медицинско списание за едно изследване, публикувано през 2013 г. от специалисти по имунология. Там се казваше, че има особена връзка между здравословното състояние на майката и бебето и нивата на левкоцитите в кърмата. Проучването установява, че нивата на левкоцитите са "значителни" между 13 и 70 процента за първите няколко дни след раждането, а след това се стабилизират. Ако обаче или майката, или бебето се разболеят, тези нива се покачват до 94 процента."

ялото на майката всъщност променя имунологичния състав на млякото, за да се приспособи към специфичните патогени на бебето чрез предоставяне на персонализирани антитела", обяснява Смодърс в своята публикация. 

А вие, майки, забелязвали ли сте подобно нещо, докато сте кърмели?Споделете тази статия с приятелките си, за да ги информирате за тази така важна тема.