Често обсъждана тема е възможността на подобряване на здравето чрез прием на пробиотици и пребиотици. За тази цел е добре да знаем какви са разликите между двете хранителни добавки. В тази статия разглеждаме разликите между пробиотик и пребиотик, какви са ползите от техния прием и в кои храни можем да ги открием.

Какво представляват пробиотиците и пребиотиците?

Ето какво представляват пробиотиците и пребиотиците, както и кои са основните разлики между двете добавки:

Пробиотиците представляват микроорганизми, които балансират микробната флора в стомашно-чревния тракт и ни помагат да бъдем здрави и жизнени. Наричат ги добрите бактерии или бактериите на живота.

Пребиотиците са храна за добрите бактерии в тялото, които стимулират техния растеж и размножаване. За разлика от първите, те не са микроорганизми. Имат важна роля при укрепването на чревната микрофлора.

От онлайн аптека Galen ни съветват, че въпреки разликите и добрите ползи от приема на тези два продукта, е важно да се придържаме към здравословен начин на живот. Това включва хранене, физическа активност, прием на достатъчно количество течности и ограничаване на консумацията на алкохол и цигари.

Кои са разликите между пробиотици и пребиотици?

В кои храни можем да открием пробиотици и пребиотици?

Количествата пробиотици и пребиотици имат значителни разлики в зависимост от начина на приготвяне на храните и метода на съхранение. Трябва да се имат предвид установени фактори, когато се опитваме на вземаме достатъчно количество от тези добри микроорганизми и фибри. В тези случаи се препоръчва използването на хранителни добавки или специализирани продукти, които съдържат пробиотици и пребиотици в концентрирана форма.

Някои от храните, съдържащи пробиотици са:

• кисело мляко;
• соеви продукти;
• кисело зеле;
• мариновани краставици.

Можем да снабдим тялото си с пребиотици като консумираме:

• леща;
• боб;
• овесени ядки;
• царевица;
• банани;
• лук;
• чесън;
• аспержи.

Добавянето на тези храни към дневната ни диета допринася за оптималното функциониране на нашата стомашно-чревна система.

Кога се пие пробиотик и кога - пребиотик?

пробиотици за възрастни

Могат да бъдат приемани по всяко време на деня и не зависят от храненето

Ето някои съвети, които можете да следвате, за да оптимизирате приема на тези две добавки:

1. Избягвайте храни и напитки, които са в състояние да намалят тяхната ефективност. Такива са газираните напитки, алкохолът, захари. Те увеличават киселинността в стомаха и пречат на работата на пробиотиците.

2. Следвайте инструкциите на опаковката. Независимо дали приемате пробиотик, или пребиотик в комбинация или поотделно, стриктно трябва да се придържате към препоръките на листовката за дозиране и начин на употреба.

3. Вземайте пробиотици и пребиотици в различно време от антибиотиците. Пребиотик и пробиотик се пият най-малко два часа след антибиотика. Неговото действие може да унищожи полезните бактерии.

4. Редовен прием. Ежедневното вземане на пробиотици и пребиотици има положителен ефект върху здравето и ни предпазва от стомашно разстройство.

5. Консултирайте се с лекар. В случай, че имате здравословни проблеми или пиете допълнителни лекарства, препоръчваме да обсъдите приема на пробиотик и пребиотик с вашия лекуващ лекар.

Какви са ползите от приема на пребиотик?

Пребиотиците намаляват киселинността в стомаха, като по този начин рискът от запек и рефлукс е по-нисък. С тяхна помощ храната се преработва по-добре в червата и подобрява абсорбирането на хранителни вещества. Изследванията сочат, че пребиотиците могат да намалят шанса от развитие на различни видове рак.

Пребиотиците подобряват хидратацията и здравето на кожата, също така свеждат до минимум различни възпаления в тялото. Като подпомагат здравето на дебелото черво, те намаляват риска от проблеми като нервен и раздразнен стомах, подут корем, диария, хеликобактер пилори инфекции, гастрит и язва.

Други плюсове от консумацията на този продукт са контролирането на кръвното налягане и поддържането на здравословно тегло. Намаляват степента на холестерол в кръвта, което не позволява евентуален дисбаланс в организма. Пребиотиците ускоряват изгарянето на мазнини, прочистват организма и подобряват метаболизма.

Защо е полезно да приемаме пробиотик?

Все още медицината изследва пълния набор позитиви от приема на пробиотици и разликата им от пребиотиците. Доказателствата до момент показват, че тези микроорганизми имат положителен резултат върху здравето и имунитета.

Някои изследвания показват, че пробиотиците намалят нивата на стресови хормони в организма. Това помага на тялото да се справи по-добре с неприятните ситуации и да поддържа добро психично здраве. Този вид добавка подпомага имунната система, като увеличава производството на антитела и стимулира дейността на имунните клетки.

Пробиотиците помагат да се намали възпалението в организма, като регулират имунната функция и подобряват храносмилането. Полезно е за хора, които страдат от заболявания като артрит, астма и др. Подобряват функцията на стомашно-чревния тракт, като регулират перисталтиката. Намаляват появата на киселини в стомаха.

След като знаем разликата между тези две благоприятни за организма съставки, по-лесно ще взимаме решения за нашето здраве. Доверявайте се само на подбрани, първокласни пробиотици и пребиотици от лицензирани аптеки, съветват ни от онлайн аптекa Galen.