Витамин Д е един от четирите мастноразтворими витамина, заедно с А, Е и К, който има свойството и на хормон. Човешкото тяло го произвежда по естествен път, когато бъдем изложени на директна слънчева радиация, но той също се съдържа и в някои храни. Основната функция на витамин Д е да подпомага усвояването на калция, като по този начин поддържа здравината на костите ни. Когато е в достатъчни количества той ни предпазва от остеопороза, рак, хипертония и автоимунни заболявания. Много важно за приема на витамин Д е той да се комбинира с витамин К2, тъй като двата витамина работят синергично и докато витамин Д повишава абсорбцията на калций, то функцията на витамин К2 е да я насочи към правилните места - в костите и зъбите. В този смисъл, витамин К2 не позволява отлагането на калций в меките тъкани, като например по стените на кръвоносните съдове или в бъбреците.

Според втория национален доклад за биохимичните показатели за Диететика и Хранене, 2012 г. към Center for Disease Control and Prevention на САЩ, 50 ng/ml е идеалното ниво на витамин Д за всеки възрастен и засега няма събрани достатъчно доказателства, че нива, по-високи от 50 ng/ml, са от полза за човека. Когато нивото на витамина е под 30 ng/ml, това може да окаже влияние върху правилната функция и развитие на сърдечно-съдовата, скелетно-мускулната, дихателната, нервната и имунната системи. Недостиг и липса на витамин Д се наблюдава при пациенти с онкологични заболявания, астма, диабет тип II, високо кръвно налягане, депресия, болест на Алцхаймер и автоимунни заболявания като множествена склероза, ревматоиден артрит, болест на Крон и др. Ако вашето ниво на витамина е между 0-10 ng/ml, здравето ви е изложено на сериозен риск и трябва спешно да предприемете мерки за коригиране на дефицита му.

Според международните здравни стандарти, референтните граници на витамин Д, са следните:

Витамин D ( 25-Hydroxyvitamin D ) ng/ml
Тежък дефицит 0 – 10
Недостатъчност 10 – 30
Норма 30 - 100
Токсичност >150

С оглед на горните стойности и в зависимост от вашите лабораторни резултати, са дадени препоръки за едномесечен дневен прием на витамин Д, с който да запълните недостатъчните му количества и да достигнете оптимални нива. След този един месец е редно да направите ново изследване, с цел да не се превиши оптималната доза и да се получи предозиране.

Автор: Милена Добрева