Кошмарите са често срещани при малките деца. 50% от тях трябва да се справят със сънища, които не са приятни за никого. За щастие експерти са открили начин как да ги преборят.

Представяме ви 6 стъпки, с които детето ви ще се справи с кошмарите.

1. Поговорете

Ако детето ви редовно се буди от кошмари, може да има някаква травма. Първичната реакция на родителите е да кажат как е било просто кошмар. По-добрият начин е да си поговорите. Попитайте детето какво го е стреснало и бъдете търпеливи. Напомнете им как сънят не е реален и всичко е наред.

2. Премахнете всичко, което ги плаши

Причината за тези сънища може да е някакъв страх. Например, страшни филми или преживявания могат да повлияят на детето.

Ако то е видяло чудовище във филма, който сте гледали, и се страхува да заспи, му обяснете, че не съществуват такива неща или измислете история, с която да покажете, че хората са по-силни.

3. Изправете детето срещу страха му

Ако дъщеря ви се страхува от куклата си, не се притеснявайте. Нека тя прекарва повече време с нея през деня, а преди лягане това е задължително. Така тя ще види, че играчката ѝ не е страшна и не е нужно да се притеснява.

4. Създайте рутина

Рутината на детето ще намали шанса то да сънува кошмари. Проучванията доказват, че липсата на подобни навици и сън води точно до такива сънища.

5. Позитивни мисли преди лягане

Когато детето е отпуснато, ще заспи по-лесно и спокойно. За да не го стресне нищо, премахнете всичко, което издава шум или го стряска, но и всичко, което го вълнува, за около 30 минути. Може да пуснете успокояваща музика, да му почетете или да поиграете някаква бордова игра. Тези занимания не натоварват ума и тялото преди лягане.

6. Не се притеснявайте да потърсите помощ

Има много начини, по които да помогнем на детето ни, но ако не успеем да се справим, трябва да потърсим експерт. Кошмарите се появяват и при деца с ментални проблеми. Ако те са прекалено чести, просто го заведете на преглед, за да сте спокойни всички.