Добрият сън е от съществено значение за възстановяване на силите, подобряване на здравословното състояние и имунната система, добрата концентрация, работоспособност и бистър ум на следващата сутрин. След края на натоварения и изпълнен с предизвикателства ден всеки се нуждае от място за пълноценна почивка и спокойствие. Спалнята е онова спасително кътче, което трябва да ни ги осигури. Множество грешки, които правим при нейното обзавеждане и употреба, ни лишават от възможността да се насладим на отмората и пълноценния сън.

Какви дейности не трябва да извършваме в спалнята?

Основна грешка, която допускаме (извън свързаните с обзавеждането), е, че често извършваме неподходящи и пречещи на съня дейности, които нямат място в спалнята. Такива са гледането на телевизия (особено на натоварващи нервната система филми – ужаси, екшъни), употребата на мобилния телефон, довършване на служебните задължение с лаптоп в леглото. Устройствата пречат не само със синята светлина и излъчването на екрана, които възпрепятстват синтеза на меланин, но и натоварват нервната система, не дават възможност за пренастройка на организма от режим „работа“ в режим „почивка“. Преустановяването на тези дейности в леглото ще допринесе за по-бързо заспиване и по-пълноценен сън. Единствената дейност, допустима в леглото, е хубава лека книга.

Как да променим обзавеждането, за да се радваме на по-добър сън?

- Щорите и пердетата са от важно значение за съня. Ако пропускат светлина, те могат да нарушат ритъма на съня. Снабдете се с плътни завеси, които ще възпрепятстват светлината и ще осигурят добър сън.

- Не трупвайте твърде много предмети и мебели. Те не само отнемат от пространството, но и задържат прах, създават предпоставка за алергии. Колкото по-малко дребни вещи има в спалнята, толкова по-лесно ще се поддържа хигиената и ще се осигури чист въздух в стаята, важен за пълноценния сън.

- Поддържайте подходяща температура. Прекалено високата или ниската се отразяват неблагоприятно на качеството на съня. Идеалната за добър сън е 18 ˚С.

- Уверете се, че леглото е удобно. Прекарваме 1/3 от живота си в него, компромисът е немислим. Ако се събуждате с главоболие или скованост във врата, закупете нова възглавница, която да е анатомична и да следва извивките Ви. Тази инвестиция не е скъпа, но подобрява значително качеството на съня.

- По-скъпа инвестиция е закупуването на нов матрак. Напълно оправдана е, защото качественият матрак означава качествен сън, а той допринася за здравето. Добрият матрак поддържа тялото в правилна позиция, елиминира напрежението в мускулите, подобрява кръвообращението, не създава предпоставки да се събудите със скованост и болки. Съществуват ортопедични, хипоалергични, с мемори пяна. Изборът зависи от Вас. Ако сте решени на покупка, но цената на матрака надхвърля бюджета Ви, не правете компромис, спирайки се на по-евтин. Може да си позволите този задължителен елемент за пълноценен сън и здраве, като кандидатствате за заем от фирма за бързи кредити. Vivus предоставя на клиентите си възможност да задоволят свои текущи нужди, свързани с покупка на обзавеждане, кандидатствайки за бърз кредит онлайн. С опростена и бърза процедура по отпускане на средствата, без скрити такси, с прозрачни условия, без нужда от поръчители и без доказване на доход Vivus Ви предоставя възможност да заемете между 50 и 1300 лв., с които да осъществите необходимата покупка. Наспете се удобно!