Този ден ще започне като всеки друг. Ще хапваш, работиш или бягаш, когато в главата ти се появява идея - великата идея да отидеш на страхотно място или да направиш нещо лудо. Ще я отхвърлиш сякаш имаш хиляда други необикновени идеи и смяташ, че няма да погледнеш назад, защото в края на краищата това е просто още една мечта. Затова продължаваш да хапваш, работиш или бягаш и се опитваш повече да не мислиш за нея.

Но тя продължава да се връща – „приземила“ се е в ума ти и пипалата ѝ се обвиват около теб, стягайки мозъка, тялото и сърцето ти. Няма значение каква е идеята - далечно пътуване, творчески проект, признание - каквато и да е, ще започне да те консумира.

Дните минават. Понякога се отдаваш на мечтаене за възможностите на тази идея, а понякога се затваряш в невъзможността за това. Всеки ден се опитваш да се отървеш от нея, да се разсееш с повече хранене, работа или бягане към други идеи, към които сърцето ти няма да се окаже безнадеждно „привързано“. Когато това не проработи, малко се предаваш и се опитваш да мислиш за начините, по които би могла да следваш тази идея, без да рискуваш толкова, колкото си мислиш. Може би можеш да изчакаш няколко години, за да отидеш на пътуването, когато свършиш с текущата си работа. Може би можеш да изчакаш някакви фантастични парични средства, за да финансираш проекта си, така че не трябва да се тревожиш за това и да плащаш наем за следващите шест месеца. А признанието? Е, записването му е почти толкова добро, колкото да го кажеш лично на някого… така че защо просто не го направиш?

Можеш да се поздравиш за това, че си зряла за ситуацията, като инвентаризираш всичките си възможности. Но след няколко седмици осъзнаваш, че си „забила“ и сякаш е невъзможно да продължиш напред. Това е и единственото нещо, което трябва да направиш - да следваш сърцето си.

Мислиш за това твърдение и какво наистина води то след себе си. Осъзнаваш, че „да следваш сърцето ти”, когато си пораснала, има много по-голяма тежест и отговорност, отколкото някога майка ти е вложила в картичките за рождените ти дни. Пораснала си и сега да следваш сърцето си означава наистина да правиш това, за което цялото ти тяло и ум те молят, независимо от рисковете или последиците. Може да загубиш работата си. Може да пропилееш спестяванията си. Може да преживееш сериозна емоционална болка.

И си там. Намираш се на място на риск и възможност, събираш смелост и се бориш упорито, за да го задържиш. Адреналинът да вземеш решение, което да следваш пулсира горещо в тялото ти и не можеш да си представяш, че го казваш на всичките си приятели и дори се обаждаш на родителите си, за да им кажеш. "Пътувам до това място!". "Преследвам този проект!". "Казвам на този човек как наистина се чувствам!" Всички ще бъдат развълнувани и горди с теб. Ти си на път, хлапе, и целият свят ще го знае.

Тогава кръвта ти започва да се охлажда.

Започваш да се опитваш да разбереш логиката на плана си. Разбираш, че е малко по-сложен, отколкото си мислеше. Развълнувана си, тъй като съмнението от решението ти все повече и повече се промъква в живота ти. Убеждаваш се по-лесно, отколкото си си мислела, че е възможно да се откажеш, да позволиш на страха да разруши мечтата ти. Убеждаваш себе си, че не се отказваш, просто я поставяш за друг път и че това е най-зрялото нещо, което трябва да направиш. Гордееш се, че си толкова мъдра, толкова търпелива.

И просто така го пускаш. Агонията от последните няколко седмици най-накрая се разсейва и се чувстваш спокойна. Продължаваш живота си. Понякога се връщаш към идеята, но само когато си сама.

Мислиш, че всичко е наред. Но тогава нещо започва да се случва. То те хваща неподготвена и започва да те изважда от равновесие. Това е нещо, което вълнува дълбоко тялото ти. Първоначално не знаеш какво е и се опитваш да го игнорираш. Вдишваш дълбоко и продължаваш с деня си.

Но започва да те измъчва и го усещаш като възел. Това те кара да се ядосваш. Скъсяваш връзките с приятелите си и преставаш да се обаждаш на родителите си. Нападаш остро всеки, който те пита как върви работата, кога планираш да пътуваш, или дали има нещо, което ти тежи. Осъзнаваш какво се случва, как всеки път, когато някой пита един от тези невинни въпроси, умът ти се връща в този момент, в който си могла да напуснеш работата си, да предприемеш пътуването или да признаеш - този момент, който отдавна е отминал.

Сега не можеш да направиш много. Виждаш сериозната грешка, която си направила и чувстваш вина и срам, че не си била вярна на себе си. Продължаваш, запазвайки най-лошите моменти  за себе си, така че хората не мислят, че си го изгубила напълно. Казваш си, че всичко ще бъде наред, че това не е окончателно. Но седмици, месеци, години никога няма да забравиш това чувство да обърнеш гръб на себе си и си спряла да следваш сърцето си.