Скъпа най-добра приятелко,

Често поглеждам назад към живота си и осъзнавам колко важна част си изиграла, за да ме поддържаш стабилна, когато останалата част от моя свят се разпада. Как си знаела какво да кажеш и направиш в моментите, когато усещах как контролът да се плъзга през пръстите ми. Дори ако просто пропуснеш всичко, вземеш ме за кафе и ме слушаш, се опитваш да разплетеш бъркотията от мисли, която бушува в главата ми.

Ти беше тихият глас, който ме окуражава в дните, когато чувствам, че всичко, което докосвам, става зле. Когато ми се искаше да се откажа, когато съм подлагала на съмнение всяко решение, което някога съм правила, ти ме убеждаваше, че съм на прав път. Ти си ръката зад гърба ми, като ме водиш по всяка стъпка от пътя, когато той ми изглеждаше твърде тъмен и твърде дълъг и твърде далеч от мен.

Не ми позволи да се колебая, да спра или да се обърна.

Била си с мен в четири сутринта, когато той не отговори на съобщенията ми или сме имали спорове и е заспал притиснат до стената на спалнята, далеч от тялото ми. Отговаряла си сякаш нямаш нищо друго за направете, като че ли нямаш половинка и дете, които също се нуждаят от теб.

Накара ме да се чувствам сякаш само аз имам значение, дори и да съм егоистка, дори и да е заради глупава драма - ти ме накара да повярвам, че все още има значение.

Ти беше човекът, с когото знам, че мога да говоря за всичко и на когото е напълно приемливо да кажа на глас моите мисли на кучка и да обсъждаме неподходящи неща. Нищо с теб няма граници, нямам абсолютно никакви части от себе си, които да пазя от теб, защото знам, че ги обичаш всичките. Знам, че няма нищо в мен не е твърде много за теб, дори когато е такова за други хора.

Прекарала си часове, натъпкана в малки влакови вагони и в метрото по време на пиковия час само за да прекараш двадесет и четири часа с мен - часове, изпълнени със смях, вино, ужасни количества калории и дълга нощ без сън, просто разговор за всичко и нищо. Анулирала си плановете си в последната минута, за да дойдеш на събития, които абсолютно не мога да посетя сама, защото знаеш, че понякога социалната ми тревога ме парализира. Знаеш, защото и ти го чувстваш и всеки път, когато ме ударят като ураган, ръката ти се плъзва в моята и чувствам, че няма да бъда отнесена, не и този път.

И когато те срещнах, чувствах, че съм те познавала през целия си живот.

За няколко дни знаехме историите си и вече дори се обиждахме. Спомняш си как обичам чая си, какво поръчвам от кафето и какво точно е необходимо, за да се успокоя, когато имам лош ден.

Просто се вписваш, като липсващата част от мозайката в живота ми и знаех, че без значение какво ще се случи сега, винаги ще си тук, защото няма да е правилно без теб.

Моя най-добра приятелко, предполагам, че това, което се опитвам да кажа, е благодаря. Благодаря ти, че те има, за това, че си всичко, от което се нуждая, защото си човек, който винаги очаквам да видя с нетърпение, който ме кара да искам да пренареждам графика си, само за да имам половин час да говорим на по кафе, дори за досадни неща.

Благодаря ти за дните, в които скитахме из града, пазарувахме, смяхме се и планирахме вълнуващи срещи за след месеци. Благодаря ти, че ме накара да се чувствам силна, защото си човек, на когото искам да пиша веднага, когато се случи нещо смешно, невероятно или тъжно, защото твоите думи са единствените, които имат значение.

Благодаря ти за това, че си себе си, защото знаеш точно какво да кажеш и кога да го кажеш или просто кога да не кажеш нищо, когато всичко, което ми трябва е прегръдка.

Благодаря ти за дните, когато останалата част от света е против мен, защото ме караше да се чувствам по-малко сама. Защото вярваш във всяка глупава мечта, която влиза в главата ми и се вълнуваш за неща, които никой друг не разбира. Благодаря ти, че винаги потвърждаваш моите емоции, че взимаш моята страна, за това, че ми казваш, когато греша, затова, че си честна.

Благодаря ти, че спасяваш живота ми по този тих начин, който не изисква признание, но безспорно го заслужава.