Да бъдеш отгледан от самотна майка е истинска благословия. Моята красива и силна майка ме превърна в личността, която съм днес, чрез своята безусловна любов и безкрайна подкрепа. Пътешествието ни невинаги е било лесно, но не бих променила нищичко.

Вярно е това, което казват – „Крушата не пада по-далече от дървото“. Затова благодаря ти, мамо, че винаги правиш най-доброто за мен и не просто ме подкрепяш, но и си най-добрият приятел, който бих могла да имам! Това са невероятните неща, които ме научи през годините:

1. Показа ми как никога да не се предавам, давайки ми пример.

За теб никога нямаше оправдание да се предадеш. Знам това, защото те виждах как се спъваш понякога, но винаги намираше сили да се изправиш. Научи ме да имам характер, сила и упоритост.

2. Научи ме, че е окей да бъдеш себе си, без обяснения.

Благослови ме със силно независимо сърце и ме научи, че никога не трябва да обяснявам коя съм и защо взимам дадено решение. Аз съм каквато съм и ако някой има нещо против, не заслужава място в моя живот.

3. Твоята независимост също ме научи, че нямам нужда да моля за внимание когото и да било.

Докато ме учеше да си бъда самодостатъчна, също ме научи и на увереност и себеуважение. Показа ми как да вярвам в способностите си и никога да не се примирявам с нещо по-малко от това, което заслужавам.

4. И че всяко момиче може да се чувства добре и без мъж.

Не се нуждая от никого да ме подкрепя и оценява. Не се нуждая от някого, при когото да се прибирам всяка вечер, за да се чувствам пълноценна. Мога да правя това и сама.

5. Трябва винаги да приемам силата си.

Научи ме никога да не бягам от нещата, които ме плашат. Не е срамно да преследвам целите си, независимо колко трудни изглеждат. В крайна сметка каквото и да се случи, поне съм научила урок.

6. Научи ме да отговарям за действията си.

Никой не е съвършен. Аз не съм, ти не си, абсолютно никой не е. Няма лошо в това да изпитваш неувереност, използвай колкото време ти е необходимо, за да станеш стабилна. Приемай грешките си и се наслаждавай на пътите, в които си права.

7. Само наблюдавайки те знам, че не трябва да позволявам на света да ме срине.

Светът не е черен или бял. И ако намериш сили в себе си да направиш избора да позволиш на нещата в живота ти да те променят, да ти помогнат или да те излекуват, значи правиш нещо правилно.

8. Научих се да се отказвам от неща, които обичам, когато се налага.

Всичко се променя постоянно и понякога се превръща в нещо, което не сме очаквали. Ако нещо те нарани веднъж, внимавай. Ако нещо те нарани втори път, пусни го да си отиде и не позволявай да се случи и трети път.

9. Защото животът е твърде кратък, за да бъдем неблагодарни.

Трябва да има повече цвят, повече смях, повече прегръдки и повече щастие. Наслаждавай се на нещата възможно най-много и възможно най-често. Обръщай внимание на всичко позитивно.

10. Никога не се отказвай от хората.

Всеки води битка. Има причина да сме такива, каквито сме. Тук сме, за да си помагаме, за да разчитаме едни на други и да обичаме. Не се затваряй в себе си и не обръщай гръб на хората.

11. И винаги прощавай.

Хората правят грешки. Нараняват чувствата ни и няма лошо, когато това се случи. Не се примирявай с това, не го носи в себе си. По-лесно е да простиш, отколкото да продължиш да страдаш и да мразиш.

Винаги ще бъда смела заради теб, мамо. Никога няма да успея да ти благодаря за всичко, което си ми дала. Заради теб сърцето ми е силно, а краката ми са здраво стъпили на земята. Но и заради теб мога да бъда емоционална и чувствителна.

Надявам се, че един ден аз ще бъда благословия за моята дъщеря, също както ти си за мен всеки един ден.