Не очаквайте този текст да дискутира с вас онези малки препъникамъчета от ежедневието, които могат за секунди да помрачат настроението ви. Вие най-добре знаете какво да направите, за да не се ядосвате на шефа за несправедливото му поведение, да не бъдете част от агресивното и изнервено отношение на шофьорите по улиците, да не се дразните от мрънкането на близките ви, че отново работите прекалено много и не ви остава време за тях. В никакъв случай не твърдим, че тези проблеми не са важни. Те обаче все пак са във вашите ръце и имат своето решение. Следващите редове са посветени на теми, за които не е прието да се говори много. Ситуации, които преобръщат живота ни и ни поставят пред огромни изпитания и въпросителни. Ще се справим ли?

Любовните разочарования

Всички познават болката от разбитото сърце. Независимо от възрастта – всеки преживява сериозно, понякога дори драматично моменти, в които е отхвърлен от любим човек. Нерядко проблеми от различно естество ни налагат да вземем такова тежко решение. Изневяра, неуважение към желанията на партньора, различни представи за семейния живот или просто разминаване на характерите. Причините са много, а последствията тежки. Именно в такива моменти виждаме ясно каква е връзката на емоциите и тялото ни. Някои хора реагират с болки в областта на сърцето, други не могат да спят, трети - използват храната като успокояващо средство или отказват да се хранят... В такива преломни моменти в тялото се отделят много хормони на стреса като кортизол, възможно е човек буквално да се поболее, защото имунната му система е силно засегната от негативните емоции.

Загуба на близък човек

Несъмнено болката и скръбта при смърт на роднини, приятели, близки е един от най-кошмарните моменти в живота на всеки човек. Това е сериозна психотравма и силно разтърсване на чувството за сигурност, спокойствие и защитеност, което дават членовете на семейството или членовете на приятелския ни кръг. Свидетели сме на много ситуации, в които хората се затварят в себе си, някои имат дори проблеми с изразяването на чувствата си. Не могат не само да споделят, но не могат и да плачат, което води до капсулиране на мъката им и много често до депресивни състояния и крайни негативни мисли. Други реагират със задълбочаване на съществуващ здравословен проблем или отключват нов. Пример за това са хипертоничните кризи, които могат да се появат при човек, който до момента дори е бил с ниско кръвно.

Развод

Разводът не е само любовно разочарование. На практика той е сериозно състресение в много посоки и за децата в семейството. При него на сцената излизат чувства като гняв, вина, тревожност, желание за агресия. Те са изключитено мощни задвижващи сили за редица сериозни заболявания. Особено, когато тези емоции остават несподелени да „работят“ в душата на страдащите. Желанието ни да бъдем социално приемливи и срамът, че се разпада точно собственото ни семейство, нерядко са в основата на дълго спотаявана обида. Хората, които преживяват развод, изпадат в различни крайности - от това, че болката никога няма да си отиде до мисълта, че са пълни неудачници, щом са се провалили в една такава важна задача - да запазят семейството си.

Има ли път и изход?

Пътят за излизане от такава житейска криза безспорно е строго индивидуален. На всеки му трябва различно време и различни условия, за да продължи с живота си и да приеме неизбежните факти. Всички борещи се да тръгнат напред обаче са обединени от негативните емоции, които ги изпълват и които често им пречат да видят изход от ситуацията. С кого да говорите за болката, с кого да споделите какво ви тежи, как да се съвземете от преживяното?

Вариантите са много. Можете да получите психологическа подкрепа от специалист, можете да направите рязък обрат в живота си като сериозни промени на работата, на мястото на живеене, на хората, с които общувате.

Добър вариант е да се свържете с лекар хомеопат, тъй като хомеопатичните средства повлияват цялостно както емоциите, така и физическите симптоми, свързани с тях. Две са популярните лекарства, които са много ефикасни в такива ситуации. В началните стадии на смяна на настроенията, на чест плач, топка в гърлото от насъбраните емоции, безсъние може да се използва Игнация D1000 на Немския хомеопатичен съюз. В случай че човекът вече изпада в депресия, отказва да общува и не може да плаче, трябва да се добави Натриум хлоратум D1000. Опитните хомеопати съветват тези 2 лекарства да се приемам по 2 пъти на ден по 5-10 глобули поне 3-4 седмици, като постепенно дозата се намалява до веднъж седмично или месечно.

Важно е лечението да започне навреме и да се преосмисли нуждата от използване на антидепресанти. Трябва да знаете, че антидепресантите само блокират биохимичните процеси в мозъка, които отговарят за настроението. Но те не изчистват мъката и дълбоката скръб от преживяното. Към тях се привиква още след 10-ия ден, за разлика от хомеопатичните лекарства, които не водят до привикване и замаяност. С тях лечението може да продължи и по-дълго време без никакви странични ефекти. Лекарят хомеопат оказва и емоционална подкрепа, с него можете да споделите всичките си тревоги и заедно да намерите верния път към преодоляването им. Нерядко се налага на лекарите хомеопати да помогнат на своите пациенти безпроблемно и постепенно да спрат антидепресантите, защото решението за лечение с хомеопатия е направено от пациента по-късно. А той е осъзнал и пожелал да не бъде зависим от силните медикаменти.

Независимо от сложните или дори трагични събития във вашия живот, не забравяйте, че щастието е онова състояние на духа, за което се налага да приемаме и много обстоятелства, които са извън нашите решения и воля. Приемете, че не всичко зависи от вас! А падането и ставането са естествена част от нашето израстване. Не позволявайте на болката да ви накара да изгубите себе си, същността си, останете си верни. Животът поднася много изненади, но всяка трудност е всъщност възможност да позволим на новото и на щастието пак да бъдат с нас. 

Автор: Цвети Стоянова