Между вътрешните органи и определени точки на тялото съществува неврологична връзка. Една от частите, които са особено наситени на такива точки, е ухото. Ако обърнеш внимание на ушите си, ще разбереш много за здравето си. По тях можеш да познаеш какви здравословни проблеми имаш, както и да предвидиш бъдещи такива.

С помощта на няколко съвета и факти, ние ще ти помогнем да опознаеш ушите и тялото си.

Какво разкриват ушите за нас?

Ушите могат да служат като индивидуален белег, по който можем да бъдем разпознати, също като пръстовите отпечатъци. Още при раждането формата на ушите вече е напълно завършена – тя не се променя с времето, въпреки че с възрастта ушната мида се смъква малко по-ниско.

Рецесивни и доминантни гени

Според проучванията, ако меката част на ухото е свързана с главата, това се дължи на рецесивен ген. Докато несвързаната мека част се среща по-често и е дело на доминантен ген.

Коронарна болест на сърцето

Ако на меката част на ухото забелязваш диагонална гънка, е много вероятно да имаш коронарна болест на сърцето.

Липса на витамини и калций

Ако ушите ти са много бледи, това означава, че ти липсват достатъчно витамини и калций.

Проблеми с бъбреците

Ако ушите ти са постоянно зачервени, това може да се дължи на проблем с бъбриците.

Ушите в наситен червен цвят могат да са признак за влошената работа на мозъка, свързана с лоша памет, постоянни главоболия и др.

Възпаление на ушната мида

Възпалението на ушната мида е признак за полихрондрит - възпаление, което засяга най-вече хрущялите на ухото и носа.

Рефлексология на ухото

Рефлексология на ухото е също толкова ефективна, колкото тази на ръцете и ходилата. Върху ухото се намират над 200 акупунктурни точки, които се свързват с различни органи и части на нашето тяло. Ако приложиш малко натиск върху тези точки, можеш да облекчиш или дори да излекуваш различни здравословни проблеми – както физически, така и психически.

Повечето експерти възприемат ухото като неродено дете в ембрионална поза и спрямо този образ са изградили системата от важни точки.

Върху ухото има много точки, които могат да се стимулират и по този начин да се облекчат по леките симптоми и заболявания. Ако искаш да облекчиш главоболието, можеш да си направиш масаж и у дома, но за по-сериозните болести, е по-добре да посетиш опитен специалист.

Можеш да облекчиш и леките болежки, ако сложиш малки щипки или приложиш натиск върху тези точки:

1. Гръб и рамене

2. Вътрешни органи

3. Стави

4. Синуси и гърло

5. Храносмилане

6. Глава и сърце