Страхът от остаряването е един от най-разпространените страхове. Психолозите смятат, че това е напълно обясним и нормален страх, но в крайна сметка трябва да преодолеем страховете си и да осъзнаем, че всяка възраст има своите предимства и недостатъци.

Днес решихме да ви представим някои от положителните и отрицателните страни на това да си на 40+.

1. Косата ни изтънява

Този проблем засяга предимно мъжете, но много хора и от двата пола губят част от гъстота на косата преди да навършат 30, а 53% от мъжете оплешивяват след 40. Жените също губим част от косата си, но по-бавно. Окосмяването на тялото също намалява.

За да избегнете сериозната загуба на коса, грижете се за нея – подстригвайте я редовно, използвайте маски, приемайте витамини и се хранете здравословно.

Ако проблемът е сериозен, може да посетите трихолог, който ще разбере каква е причината за косопада и ще ви помогне да се справите с проблема или да го облекчите.

2. Става по-лесно да бъдем добри родители

40-годишните мъже и жени имат повече житейски опит, те се справят с трудностите по-добре и знаят какво да правят в напрегнати ситуации, освен това са по-стабилни финансово от 20-годишните. Това означава, че по-възрастните родители са готови да дадат на детето си всичко, от което има нужда.

Естествено, има и няколко недостатъка в този случай: много по-трудно е на една 40-годишна жена да забременее и да роди здраво бебе. Затова се препоръчва, ако имате възможност и желание, да имате деца по-рано.

3. Може да развиете непоносимост към млякото

Някои хора имат непоносимост към млечните продукти още от детството, но при други хора тази непоносимост се появява по-късно. Все пак важно е да отбележим, че най-често от такава непоносимост страдат африканците и азиатците – в Европа процентът на хората с такава непоносимост е значително по-нисък.

4. Зъбите ни стават по-малко чувствителни

Колкото и да е странно, с възрастта зъбите ни стават по-малко чувствителни. Това е така, защото дентинът (веществото между емайла и пулпената кухина) нараства с възрастта и блокира част от дразненията.

Това обаче има своите недостатъци – след тези промени е по-вероятно да не забележите, ако имате някакъв проблем, и да отидете на зъболекар твърде късно. Затова е важно да посещавате редовно стоматолог.

5. С възрастта се смаляваме

Хората започват да се смаляват след 30-ата си годишнина, а промените стават съвсем видими след 40. Според медицински проучвания на Университета на Арканзас мъжете се смаляват с около 2-3 см между 30-ата и 70-ата си годишнина, докато жените могат да загубят около 5 см от височината си. Причината е в изкривяването на гръбнака.

Ако искате да забавите този процес, хранете се с храни, богати на калций и витамин D, и не забравяйте да спортувате.

6. Метаболизмът ни се забавя

Още след излизаното от пубертета метаболизмът ни постепенно се забавя и на 40 г. значително по-лесно ще качвате килограми и по-бързо ще губите мускулна маса. Според някои проучвания между 40 и 55-годишна възраст жените качват средно 7 кг.

За да забързате метаболизма и да останете във форма, ще трябва да се потрудите повече, отколкото ако бяхте на 20, и да се храните здравословно и да тренирате редовно.

7. Ставаме по-уверени

Психолозите твърдят, че 40-годишните жени са по-самоуверени от тези на 20 или дори на 30 г. Това им помага да не се тревожат за дребни неща, да подбират приятелите по-добре, да бъдат финансово независими и да бъдат истински щастливи.

8. Зрението и слухът ни се влошават

На 40 г. хората, които никога не са страдали от проблеми с очите, започват за първи път да се сблъскат с късогледството, а всички 40-годишни се нуждаят от повече светлина при четене и забелязват промени в цветовете около тях. Друг проблем е все по-честата сухота в очите.

Слухът ни също се влошава заради промени в структурата на тъпанчето и вътрешното ухо. Звуците стават по-приглушени.

За да намалите последиците, отидете на лекар навреме.

9. Имунната ни система става по-силна

Хората на 40 вече са преболедували много пъти и са били атакувани от много различни вируси, затова имунната им система става по-силна и те се разболяват по-рядко от тийнейджърите например.

За да подобрите още имунната си система, трябва да водите здравословен начин на живот, да се наспивате, да прекарвате повече време навън и да дишате чист въздух.

10. Вкусовите ни сетива се променят

Като бебета, имаме около 9000 вкусови рецептора, но с времето те намаляват и започваме да губим част от вкусовите ни сетива. Обикновено тези промени започват със сладките и солените храни, а след това с горчивите и киселите. Освен това промените настъпват по-рано при жените.

За съжаление, не можем да спрем този процес – затова опитвайте нови и нови храни докато е време! Все пак трябва да кажем, че това не означава, че няма да можете да правите разлика между различните вкусове, просто вкусовете няма да са така наситени.