Спането на твърд под, когато имате идеално уютно легло у дома, може да ви звучи като лудост. Но, както се оказва, въпреки че може да не е толкова удобно, това може да бъде много полезно за вашето здраве. Подобрена имунна система, увеличен капацитет на белите дробове и по-малко болки в гърба са само някои от предимствата, които ще спечелите, когато започнете да спите на пода.

Ние се изкушихме да разберем дали си струва да пожертваме удобното легло за твърд под, затова направихме малко проучване и решихме да споделим нашите открития с вас. Но преди да се опитате да преминете към спане на пода, по-добре е първо да се консултирате с личния си лекар.

1. Вашето кръвообращение може да се подобри

Когато спите на пода, телесното ви тегло се разпределя равномерно и има по-малко натоварване на бедрата, лумбалната част на гръбначния стълб и раменете. Това позволява на кръвта да циркулира свободно из тялото през нощта, което може да помогне за поддържането на органите ви в най-доброто им работно състояние.

Ефективното кръвообращение може да помогне на кислорода и кръвта да се разпределят в тялото, което позволява на сърцето, белите дробове и мускулите да работят правилно. Това ще позволи и на белите кръвни клетки да се движат по-добре в тялото, ако е необходимо, което може да помогне на имунната ви система да се бори по-лесно с болестите.

2. Може да ви бъде по-лесно да поддържате изправен гръбнака си през целия ден

Често изпитваме нужда да се прегърбим, защото поддържането на изправен гръбнак през целия ден може да бъде болезнено за някои от нас. Е, спането на пода може да помогне за подравняване и изправяне на гръбначния стълб и шията, което може да доведе до подобрена стойка.

Подобрената стойка може не само да облекчи напрежението във врата и раменете, но и да намали риска от мигрена и главоболие, сколиоза и болки в ставите. Хората, които поддържат добра и здравословна стойка, могат също да получат по-високи нива на енергия, увеличен капацитет на белите дробове и по-добро настроение.

3. Спящите по гръб и корем могат да изпитат облекчение на болката в гърба

Изхвърлянето на удобното си легло и преместването на пода може в някои случаи да облекчи дългогодишната болка. Спането на твърда повърхност предпазва тялото ви от изкривяване в странни форми на гевреци, тъй като ви позволява да спите, като поддържате гръбнака си подравнен.

Докато спящите по гръб и корем извличат най-много ползи от него, тези, които спят настрани, ще се нуждаят от допълнително омекотяване за бедрата и раменете си, за бъде приятно изживяването за тях.

4. Може да успокои болката при ишиас

Сънят играе голяма роля, когато става въпрос за болка в седалищния нерв, тъй като хората с този проблем изпитват повече дискомфорт и болка сутрин. Това обикновено се случва, защото позицията, в която спят, може да доведе до повишено налягане в тази област или да причини прищипване на нерва.

Изборът да спите на пода може да поддържа гръбнака ви в правилна позиция, като по този начин това помага за успокояване на парещата болка и дори предотвратява появата й.

5. Тялото ви ще се почувства по-отпочинало

Удобното легло обикновено ни примамва да натискаме бутона за отлагане на алармата сутрин. И въпреки че това може да звучи като невинен навик, връщането към съня сутрин може да обърка цикъла ви на сън, което води до отслабване на имунната система и други проблеми, свързани със здравето.

От друга страна, когато спите на пода, няма да се чувствате толкова уютно сутрин, но ще получите правилното качество на съня и ще се чувствате по-отпочинали през целия ден.

6. Но вашите алергии може да се влошат

Ако имате алергии или дихателни проблеми, по-добре е да се придържате към леглото. Подът събира повече прах, кожни клетки и мръсотия, отколкото мебелите, което може да причини кихане, запушен нос или хрема, както и зачервени, сълзящи или сърбящи очи. Освен това може да причини затруднено дишане, кашлица, хрипове и дори обриви.

Какво мислите за спането на пода? Ще пробваш ли? Ако сте го пробвали, споделете опита си с нас.