Подходящите обувки ще ти дадат самочувствие, а неподходящите - ще съсипят деня ти.

Изборът на обувки не е нито лесен, нито толкова прост, колкото си мислим. От обувките зависи не само красивата ни походка, но и здравето ни. Подходящите обувки ще ти спестят умората и болките в краката, ще направят професионалните ти ангажименти по-приятни и ще ти позволят да се отпуснеш.

Обувките трябва да са красиви и стилни, няма спор. Това не означава обаче, че трябва да следваш сляпо модата и да купуваш модели, които не ти подхождат. Обувките допълват общия ти вид и трябва да бъдат елегантни, но и да се грижат за ходилата. Качествените обувки отговарят на хигиенните изисквания, предпазват стъпалата от нараняване и травми и ти позволяват да се движиш нормално. Неудобните обувки могат да доведат до отоци, болка, дискомфорт, мазоли.

 

Размерът на обувките е от съществено значение. Никога не купувай по-малък размер, защото много са ти харесали, но нямат твоя номер. В крайна сметка ще се наложи да ги подариш на някой, защото ще ти стискат. По-големите обувки също не са добро решение. Правилният размер щади ходилото, не го деформира и го пази от наранявания. Имайте предвид, че при вървене ходилата променят размера си. Когато пробвате нов модел, се разходете в магазина, за да сте сигурни, че това е вашият размер.

 

Не купувайте обувки втора употреба и не носете старите обувки на приятелка. Обувките трябва да са нови, за да не деформират ходилата и пръстите. Всеки човек има своя индивидуална походка и това се отразява на обувката. 

 

Купувайте обувки през деня, когато краката ви не са оттекли. Подходящите обувки не са нито широки, нито тесни. Тесните обувки ще деформират трайно пръстите на краката ви и ще затруднят нормалното кръвообращение.