Лятото вече е тук и търсиш удобен начин да се чувстваш добре през целия месец, сякаш не носиш нищо? Обичаш да спортуваш или пък да носиш прилепнали дънки, но познатите на всички превръзки не са подходящи са тази цел? Обмисляла си варианта да използваш тампони, но нещо те спира? В тази статия ще откриеш всичко, което е необходимо да знаеш за дамските тампони.
 
Тампоните са продукти, които можеш да използваш по всяко време на твоя месечен цикъл вместо традиционните памучни превръзки, които се прилепят към бельото. Те са изработени от сгъстен памук и малка тръбичка с форма, така че да можеш лесно да я поставиш във влагалището си. Там напълно дискретно се абсорбира кръвта. Тампоните са напълно безвредни, но има много митове и въпроси, свързани с тяхното използване. По-долу ще отговорим на някои от тях.
 
Мога ли да използвам тампон, ако съм девствена?
Разбира се. Много хора смятат, че използването на тампон може да доведе до загуба на девствеността. Това е просто мит. Девствените жени имат много тънка мембрана, наречена химен, която частично покрива входа на влагалището. Хименът е изключително еластичен, ето защо един тампон може да бъде вкаран във влагалището, без хименът да бъде увреден. Има случаи, в които той се разкъсва без наличието на полов контакт, но в редки случаи – конна езда, гимнастика и др. 
 
Боли ли при използването на тампон?
Не се тревожи, всичко е въпрос на практика. Възможно е, когато използваш тампон за първи път, да чувстваш дискомфорт, но с течение на времето ще привикнеш към него и няма да го забелязваш. Когато изваждаш тампона от влагалището, прави го равномерно и без паузи, не бързай!
 
Какъв тампон е подходящ за мен?
Имай предвид, че в момента съществуват различни модели, които се стремят да улеснят употребата им. Съществуват такива с апликатор, с по-заоблен връх, за тези, които тепърва започват да използват тампони. Предлагат се в различни размери и форми. Избери този, с който смяташ, че ще се чувстваш най-добре. Преди употреба, прочети листовката.
 
А ако не успея да го поставя?
Не се случва често, но има и такива случаи. Ако хименът ти не допуска тампона поради липса на свободно място, няма да успееш да го сложиш. В такъв случай, не го насилвай. Може да опиташ да използваш вагинален лубрикант или гел на върха на тампона, за да се плъзга по-добре.