Онзи ден си говорих с приятелка, чието гадже току-що ѝ беше предложило брак. Тя обаче изглеждаше малко хладнокръвна и нямаше следа от ентусиазма на бъдеща булка. Попитах я каква е причината и отговорът беше изумителен! „Похарчил е твърде малко за годeжния пръстен. Не знам дали искам да се венчая за човек, който не може да даде повече за мен“.

Имайте предвид, че тази жена беше безработна, когато го срещна, а той ѝ осигури апартамент и спокоен начин на живот, за да ѝ заяви, че я обича. Тогава осъзнах, че нямам желание да комуникирам с нея, но най-странното е, че се познавахме от години. Никога не предполагах, че може да мисли по подобен начин. Беше скромна, малко срамежлива и щеше да лети от радост, ако човекът, когото обича ѝ предложи брак.

Тази среща ме накара да се замисля за дългите връзки. Онези, след които логично следва брак. Защо не можем да останем задоволени, както в началото и забравяме редица предимства, които сякаш спираме да виждаме?

Прекалените неща не са хубави за никой

Всеки от нас се е насищал на сладко, бургери и всякакви врeдни неща. Правя сравнение с храната, защото е най-често срещаният вариант. Преяждаме, а след това се чувстваме зле. Първата хапка винаги е най-сладка, защото дълго сте копнели да я вкусите.

Когато срещнете човек, който по природа е мил и даряващ, се влюбвате в това качество и го цените безусловно. Но тъй като това трябва да бъде двустранен процес, ако едната страна липсва, се получава като историята в началото. Не мислете, че някой ви е длъжен. Той го прави, защото иска да изрази любовта си и ако съумеете да цените този човек, ще се радвате всекидневно на красиви жестове.

Мързел

Да, точно така! Стойностните връзки изискват работа. Всекидневна. Всяка сутрин отново и отново да избирате този човек, да имате желанието да направите взаимния си живот по-хубав. Ако оставите цялата работа на половинката си, бъдете сигурни, че това няма да продължи дълго. Най-лошото е, че този процес убива чувства, а когато това се случи, връщане назад няма.

Някои хора са пристрастени към преследването на отношения, точно както човек се пристрастява към лукса

Да имаш комфорта на една връзка е изключително приятно. Има хора, които сляпо преследват такива отношения, но в момента, в който ги получат, вече не ги желаят. Защото с тях идва и отговорността. Осен това започват да мислят, че някъде там ги чака нещо по-добро и настоящият момент не ги удовлетворява.

Нереалистични очаквания

Можем спокойно да обвиним Холивуд за представата, която ни е създала за брака и любовта. Не живеем в перфектен свят и няма перфектни хора. Понякога е ужасно трудно, защото обществото ни е наложило такива норми, които убиват едни отношения – „винаги можеш да се целиш по-високо“, „не прави компромис с това, с онова“. Адски трудно е да се почувстваш удовлетворен в свят, в който се създават изкуствени идеали. Няма такива! Колкото по-бързо го осъзнаете, толкова по-лесно ще ви бъде.

Его

Някои хора смятат, че винаги са прави и няма друга гледна точка. Представете си какво ще се случи, ако се влюбят две половинки от този тип – война! Докато не се научим да комуникираме и да опитваме да разберем човека срещу нас, няма как да изпитаме щастие в отношенията си. Всяко живо същество има нужда от това.

Развитие

Няма какво да се лъжем – това е сериозен проблем. Ако единият активно се развива и търси нови начини, за да учи и да усъвършенства себе си, а другият е заседнал в рутината си, отново имаме проблем. Вероятността целите ви да започнат да се различават е голяма, а ако не вървите заедно е много вероятно да се разминете. Не насилвайте никого да се променя или израства. Промяната винаги е нещо лично, индивидуално и трябва дойде отвътре.

Наложените стандарти

Обществото е измислило такива абсурди за връзките, че понякога е плашещо. Много хора вярват, че децата и бракът могат да укрепят отношенията между двама души, но дано всички сме наясно, че това не е вярно. Ако нещата не са наред преди тях, има опасност да забъркаме още по-голяма каша. Освен това често чуваме, че трябва да се правят компромиси и жертви. Разберете, че когато откриете вашия човек всички тези действия ще идват, защото ги искате, а не защото това се изисква от вас.

Страх

Някои хора се страхуват от дълги връзки. Причините могат да бъдат разнородни, но най-често са се сформирали някакви стари убеждения от минали отношения. Те са се загнездили дълбоко в нас и пречат на истинското отдаване.
Ако трябва да сме честни, през първите три месеца тези проблеми не се появяват. Започват да създават напрежение след етапа на „пеперудите“ и вълненията.

Дългосрочните отношения изискват две зрели и емоционално стабилни личности, които са наясно, че ще има проблеми, но те са абсолютно лесно отстраними. Опитайте се да бъдете най-добрата версия на себе си, така ще се превърнете в партньор, който дава всичко на което е способен. Ще видите, че има разлика.