Родена през 1985 г. в Англия, Кийр Найтли е една от най-обичаните млади актриси през последните години.

Актьорския си дебют тя прави през 1993 г. в телевизионната продукция „Royal Celebration“, когато е едва на 7 годинки. По-късно идва и дебютът ѝ в киното като двойничка на Падме в „Междузвездни войни – Невидима заплаха". Получава ролята заради приликата си с Натали Портман. Световната популярност обаче я застига през 2003 г. с ролите си във филмите „Ритай като Бекъм“ и „Карибски пирати: Проклятието на черната перла“. През 2005 г. пък е номинирана за  Оскар за най-добра актриса за ролята си във филма „Гордост и предразсъдъци“. Участва още в "Наистина любов", "Ана Каренина", "Игра на кодове" и "Еверест". 

В личен план през май 2013 г. се омъжва за музиканта Джеймс Райтън, който е член на британската рок група „Klaxons“, а през 2015 г. стана и майка на момиченце. 

"Докато не преживееш част от живота си, не изпиташ силни разочарования, не се обзаведеш с рани като актьор, ти не струваш нищо."

"Аз съм завършен романтик - обожавам романтичните филми, но не обичам, когато ме "насилва" тази сълзлива романтика."

"Най-неочакваните неща на света, разбираме от самите себе си."

"Когато не знаеш какво да правиш - припадай."

"Щастлива ме правят добрите книги, нелошата храна и вечерите с приятели."

"Животът е не само да се учиш, учиш и учиш. Животът е да се учиш и отучваш, учиш и отучваш, а след това отново да се учиш."

"Ние искаме да бъдем част от идеални, безупречни, божествени отношения, но такива не съществуват. Това е фантазия, която ни налагат, в това число и филмите. Има много съставляващи любовта отношения - ревност, лудост, неврози."

"Заради обичания мъж, съм готова на всичко! Даже и да му направя кафе."