През целия си живот съм била заобиколена от успешни връзки. Родителите ми са толкова влюбени един в друг, колкото са били в деня, в който са се запознали. Баба ми и дядо ми празнуват 50-тата си годишнина този месец. Най-добрата ми приятелка живее с приятеля си от години. Какво е общото нещо, което прави тези толкова различни връзки наистина успешни?

За да разкрия тайната, попитах много двойки защо смятат, че връзката им е сполучлива. Всички посочиха различни причини, но всички те отбелязаха един и същи факт: разговарят с половинките си. Наистина разговарят и изслушват това, което има да им каже партньорът им. Е, какво е нещото, което щастливите двойки правят всеки ден? Наистина е простичко.

Щастливите двойки комуникират помежду си.

Постоянната комуникация изглежда нещо очевидно, но и често пренебрегвано. За да запазите връзката си здрава и щастлива, има три неща, които трябва да правите, така че да комуникирате успешно.

1. Изразявайте нуждите и чувствата си.

Няма начин партньорът ви да знае какво искате от връзката ви, ако вие не го кажете. Уверете се, че съвсем ясно изразявате чувствата си – независимо дали става дума за щастие или тъга – за да може да работите в една и съща посока с половинката си. Любимият ви човек не може да чете мисли, затова всичко е във вашите ръце. Може и да научите нещо ново един за друг.

2. Бъдете наистина честни.

Моментът, в който започнете да лъжете, е моментът, в който нещата се объркват. Ако не можете да бъдете честни с човека, когото обичате, то с кого можете? Бъдете отворени към динамиката на връзката си, говорете за лошия ден в работата си или за приятеля, който е наранил чувствата ви. Колкото повече преживявания споделяте, толкова по-близки ще станете.

3. Недейте само да говорите – опитайте и да изслушвате.

Има двама човека в една връзка. Партньорът ви трябва също да комуникира с вас. Бъдете добър слушател и се уверете, че попивате всичко, което половинката ви казва. Не сте перфектни, затова ако трябва да направите промени във връзката си, подходете либерално.

Ако упражнявате комуникацията всеки ден, ще забележите, че връзката ви става по-силна от всякога. Понякога това е трудно, но именно сериозните изпитания са тези, които водят до добър резултат. Наздраве за много, много годишнини на вас и половинката ви!