Кога детето започва да говори? И как се научава? Разбира ли какво му говоря? Ако имаш малко бебче покрай теб, сигурно често си задаваш такива въпроси.

Е, днес ще ти дадем отговорите и ще ти обясним как става процесът – как децата се научават да говорят и дали всъщност разбират какво ни казват.

Първите думи

Много често първите думите на бебето са... измислени от мама и татко! Да, точно така, бебето си повтаря някакви звуци, а ти ги навързваш в дума и изведнъж детето ти е казало „топка“, „чао“ и т.н. Всъщност в началото бебето не използва думите съзнателно и с цел, то просто ни имитира като папагал.

Всички първи думички на децата са плод на тяхната интуиция, инстинкт и вродена способност да подражават. Тъй като самите ние често им повтаряме „мама“ и „тати“, това най-често са и първите им думи.

Кога детето се научава да говори

Първоначално бебето започва да повтаря само „ма, ма, ма, ма“ или „та, та, та“, но седмиците минават, гласните струни се упражняват и детето успява да изрече цяла думичка.

Та, да си дойдем на въпроса – кога детето проговаря? Това зависи от детето и от средата, която го заобикаля. Обикновено децата, около които и на които се говори много, се научават да говорят по-рано. Това, разбира се, не е задължително. Може по цял ден да говориш на детето си и то пак да не проговори преди другите деца на същата възраст.

Родителите трябва да насърчават детето да говори, като му приказват, пеят и четат – всички тези дейности му помагат да се научи, но когато става дума за същинското говорене, всяко дете се развива със свое темпо.

Според проучванията 50% от бебетата започват да говорят около 6-ия месец, други обаче произнасят първата си думичка в 9-ия месец.

Разбирането и увеличаването на речника

Когато бебето започне да произнася първите си думички, то изобщо не съзнава тяхното значение. То просто ги повтаря отново и отново, защото родителите му ги казват често. Колкото и да ни се иска, за бебетата „мама“ не означава „мама“, а „тата“ не е „тати“.

Те започват да разбират какво казват около 11-месечна възраст, но не е изключено да започнат да разбират и едва около 15-ия месец. След една годинка започват да използват по-сложни думи и да описват предметите около тях. Също така започват да ни казват от какво имат нужда с техни думи – „пиш“, „вода“ и т.н. Въпреки че децата знаят сравнително доста думи, когато станат на годинка, много от тях предпочитат да не си дават зор и използват жестове, вместо думи. Такива деца те дърпат, когато им се пишка, или си сочат бутилката, когато са жадни. Така че не се притеснявай, ако бебето ти не е много сладкодумно и приказливо на 1 годинка, то просто върви със свое собствено темпо.

Все пак ето какво представлява бебешкият речник по месеци:

  • Преди 12-месечна възраст

Преди да навършат 12 месеца, бебетата вече започват да разбират някои базови названия на предмети (шише, биберон и т.н.).

  • 12-15 месеца

Детето започва да научва повече звуци (като п, б, м, т, н) и започва все по-често да имитира звуци и думи, които чува. След първите думички, които най-често са „мама“, „тата“, „баба“ и подобни, то първо научава съществителните имена около него, като „бебе“, „биба“ и т.н. На тази възраст бебето трябва да разбира прости команди, например „Дай ми играчката“.

  • 18-24 месеца

Повечето (но не всички) деца на тази възраст могат да казват около 20 думи, когато са на 18 месеца, и 50 или повече, когато станат на две годинки. Около тази възраст те започват да използват комбинации от думи, за да направят прости изречения, като „бебе плаче“, „бебе пиш“ или „тати голям“. 2-годишните деца трябва да могат да разпознават най-често срещаните предмети около тях, например да ги сочат, когато ги попиташ. По това време децата започват да изпълняват команди от две стъпки, като „Вдигни играчката и ми я дай“.

  • 2-3 годинки

Това е период на особено засилено развитие, когато речникът се развива много бързо. На този етап детето трябва да може да комбинира 3 или повече думи в изречения.