Целуването на децата сутрин и прегръщането преди лягане са „ритуали” с невероятни предимства. Събуждането с целувка е повече от любящ начин не само да им помогнете да отворят очички, а и укрепва връзката помежду ви. Нещата, които се случват у дома, влияят на начина, по който децата разбират света. Ако детето не усеща емоционална привързаност, ще мисли, че положителните емоции нямат стойност. Целувката сутрин е подарък както за малките съкровища, така и за техните родителите. Оказва се също така, че този навик има и много психологически и емоционални ползи:

Целуването на децата сутрин е много здравословно

Знаете, че скоро ще пораснат и осъзнавате, че един ден ще кажат „Мамо, притесняваш ме и ме излагаш пред приятелите ми, когато ме целуваш...“ Затова започнете с целувка още от първата ви сутрин заедно. Привързаността спомага развитието на мозъка, а любовта ще ги направи мъдри.

Започва нов ден и мама те обича

Със сигурност през първите няколко месеца бебчето ви няма да ви позволява да спите много и ще се събуждате на всеки три часа, за да го храните. Но щом настъпи нов ден, целунете го. Чрез този естествен акт то ще се почувства сигурно и обичано. Целувката е знак на любов, език, който децата веднага разбират. Въпреки че можем да им кажем, че ги обичаме, целувките, прегръдките и ласките го показват невербално.

Прегръдка за лека нощ и целувка на сутринта

Не забравяйте и ласките за лека нощ, затова им показвайте любовта си. Прочетете им приказка и ги прегърнете силно, за да ги накарате да се чувстват спокойни и обичани. Ако ги будите и бързате да ги заведете на детска градина или при баба им и дядо им, или ако ги слагате да си лягат бързо с идеята да свършите други задачи вкъщи, несъмнено ще пренебрегнете най-важното нещо - емоционалния свят на децата, който е толкова крехък.

Съзнателно родителство

Това е подход, при който родителите „живеят“ в настоящия момент, без бързане. Уважавайте вътрешния часовник на детето си, като се грижите за всички негови нужди: биологични, психологически и емоционални. Прости неща като събуждане с целувка, няколко ценни минути за топла майчина прегръдка, разговори или смях, определено имат голямо значение. Помогнете им да посрещнат новия ден с усмивка и бъдете родители, които им показват колко много ги обичат. Родителите трябва да осигурят на децата безопасна среда, а те да знаят, че винаги ще имат подкрепата им. Когато пораснат, ще започнат да се чувстват неудобно от тези прояви на привързаност. Но въпреки това винаги ще ви бъдат благодарни!