Страната на лалетата – може би знаете, че това е не само Холандия, но и Турция. Тя е и държавата, която има азиатска и европейска част и е водещ световен производител на лешници. Любимата на всички ни Nutella е най-големият изкупвач на лешници от Турция. Годишно се произвеждат 420 000 тона, което на практика означава, че почти всеки на планетата ги е опитвал.

Морето им е истинско бижу. Турската ривиера е сред най-предпочитаните места за плажуване на туристи от целия свят. Редовните посетители търсят изгодни оферти и се възползват от ранни записвания за Турция, като по този начин си осигуряват добри отстъпки. Ще останете удовлетворени от цените, ако отрано си направите план за почивка и следите предложенията за евтини полети и нощувки.

Алания, Турция

Моретата на Турция

Перлите в короната на една империя от миналото – моретата на Турция са тюркоазени и чисти и по нищо не отстъпват на някои от най-екзотичните и скъпи курорти по света. Ето кои са те:

1. Черно море – водите му са топли през лятото и студени през зимата. То е едно от най-младите морета на Земята. Преди 8 000 години е било сладководно езеро. Името му идва от цвета на водите му в най-дълбоките райони. Под 200 метра кислородът е доста ограничен, затова и разнообразието на обитатели не е голямо. Черноморският калкан е царят на тези води, срещат се и дребни акули. Почивката на Черно море ни е добре позната, но защо да не продължи и на друга територия;

2. Мраморно море – на неговите острови има находки от мрамор, откъдето произлиза и името му. По-солено е от Черно море. От рибите, в него се среща скумрията, която всеки българин обича да похапва, почти целогодишно, а докато е на почивка там, може да консумира и ежедневно. Морето често е обект на земетресения, в резултат на движенията на земната кора;

3. Егейско море – означава “главно море” и е сред предпочитаните от туристите, дошли на почивки по тези места. Има множество курорти с причудливи форми и гледки, позволяващи гмуркания или круизни романтични разходки;

4. Средиземно море – ценен капитал за Турция. Важен център е за превоза на нефт между Западна Европа и Близкия изток. По крайбрежието се произвежда памук, маслодайна роза, цитруси. Водите му са “натоварени” и е изчислено, че за търговски цели се прекосява от около 220 000 плавателни съда годишно. То е дом на застрашени видове, сред които е тюленът монах. Средиземно море е популярна дестинация за почивка. Посетителите го обожават заради приятния климат, топлите води и красивите морски гледки.

Най-доброто време за посещение на Турската ривиера

Ако се чудите кога да посетите морето на Турция, може да се възползвате от съветите на експертите от Дорис. Според тях топлите месеци, които стават за почивка, са от април до октомври. Температурата варира между 20-30°C. През лятото (от юни до септември) горещините са големи. Ако не обичате да ви е много топло – изберете друго време от годината за посещение на Турция. Но пък е идеалния период за излежаване по разкошните плажове и събирането на тен.

Захлаждането настъпва към края на октомври, а от ноември до март е доста студено и повечето хотели затварят. Дори и тези студени месеци са благоприятни за разходки и почивки в Турция, както и за разглеждане на забележителности и пейзажи. Понякога през ноември температурата на въздуха се усеща като + 27°C.

През студените месеци – декември, януари и февруари, няма да можете да се възползвате от морските води на Турция и да плажувате, но пък цените са доста по-ниски и примамливи. Ако искате да направите една бюджетна почивка до нашата съседка, то този период е подходящ за вас.

През април разцъфват лалета, хотелите повишават цените, но се срещат и такива, които са все още затворени. Голяма част от туристите споделят, че обичат да правят почивката си в Турция през май. Водите са топли и стават за къпане, а в същото време не е твърде горещо. Това е и времето, когато може да си хапнете пресни плодове и зеленчуци. С фестивала Hidrellez, при тях стартира пролетта. Може да видите улични трупи да танцуват и да се веселят.

Турската Ривиера 

Топ 5 на най-удивителните плажове в Турция

Безкрайните морски ивици на Турция трябва да бъдат обходени от нетърпеливите посетители, дошли на почивки с близките си. Всяка песъчинка носи история и всяка вълна допълнително засилва морския бриз по загорелите лица на плажуващите. Опитали сте от турските деликатеси, държите чаша турско кафе и жадувате за малко хладина – значи е време да научите кои са водещите плажове на турското море, особено ако още не сте ги посетили:

1. Чиралъ (Cirali Beach) – обграден от две високи планини, плажът е красиво и закътано място, идеално за пълноценна почивка. Морето е без вълни и с тюркоазено сини води. На пясъка ще забележите да щъкат костенурки, шезлонгите са безплатни и гмуркането тук е препоръчително. Намира се до Кемер (Анталия), на около 40 минути път с кола.

Cirali Beach

2. Капуташ (Kaputas Beach) – разположен е между Каш и Калкан. Плажът е ветровит и подходящ за сърф, но е добре да сте професионалисти, в противен случай големите вълни крият опасност. Температурата е перфектна, плажът сутрин е спокоен и може да правите каквото поискате. Често се посещава от местните, така че се пригответе с въпросите, защото имате възможност да научите всичко от първа ръка, по време на почивката си.

Kaputas Beach

3. Хисарону (Hisaronu Bay) – заливът разполага с два малки плажа, които гледат към полуострова Датча. Популярно място е за уиндсърф и релаксираща почивка. Приятният бриз е чудесен и за вечерна разходка, може да пробвате типична местна кухня в близките ресторантчета и да завършите деня в приятна компания.

Hisaronu Bay

4. Ортакент (Ortakent Beach) – отличен избор за почивка на семейни хора и на такива, които обичат спокойствието. Разположен е по крайбрежието на Бодрум, където водните спортове са в своя апогей. Селският район предлага автентичност, а от овощните дървета може да си откъснете пресни плодове.

Ortakent Beach

5. Овабуку (Ovabuku Beach) – намира се на полуостров Датча и е заобиколен от буйна растителност и наситено сини води, които са по-студени и охлаждат приятно в горещините. По плажната ивица на залива има ресторанти и кафенета, които ще задоволят глада и жаждата ви.

Ovabuku Beach

Бреговата линия на Турция е с колосалните 7 000 км и включва стотици плажове, както и няколко морета, които предлагат съвършена почивка. Вероятно не ви е нужно нищо повече от посещение на някои от тези места. Препоръчително е да се запознаете с някои особености в културата на поведение на южните ни съседи. За тях не е приемливо да се разхождате голи до кръста, да правите голи бани или пък да сте с оскъдно облекло, след като сте напуснали плажа. Могат да го приемат за обида. Придържайте се към местните обичаи и уважавайте религията им, защото турците са изключително гостоприемни и със сигурност ще искате отново да се върнете тук.