Животът е толкова шарен и непредсказуем, че често ни поставя на кръстопът или ни обърква дотолкова, че да се чудим как изобщо сме стигнали до тук… В ученическите си години бяхме безгрижни, щъкащи деца, които вярваха, че всички възможности на света са пред тях. Знаехме точно какви искаме да станем, представяхме си се в това амплоа и нищо не можеше да разклати визията ни за бъдещето.

Колкото повече растяхме обаче, толкова по-ясно започвахме да виждаме, че нещата в живота не стоят точно така и мечтаната професия, всъщност няма да ни направи щастливи. И тогава започнахме да се губим... В един преломен момент осъзнаваме, че животът е свързан с това да разбираме кое не е подходящо за нас и какви не искаме да бъдем.

Затова запомни!

Не си ясновидец

Колкото и да искаме, не знаем какво ще се случи утре. За Бога, не знаем, какво ни чака и в следващия час. Животът така или иначе е пълен с обрати и изненади, които можем да се опитаме да обърнем в наша полза. Около нас има хиляди възможности, които не си позволяваме да видим. Ако потърсим нещата, които ни вдъхновяват и им позволим да влязат в живота ни, именно те могат да ни отведат към голямото ни призвание.

Удобство в дискомфорта

Понякога нямаме достатъчно пари, за да направим нещата, които искаме. Но замисляли ли сте се какво ще стане, ако се лишите от други? Преследвайки мечтата си, човек може да намери десетки начини да обърне малките лишения в методи за израстване.

Животът е несигурен

Реално не можем да разчитаме на нищо сигурно. Да загубиш перфектната работа, хубавата вила в гората или да катастрофираш с новата си кола... Да, всички тези неща може би не се случват в най-подходящия момент (ако има такъв изобщо), но важното е да не се отчайваме дори когато нещата изглеждат безнадеждно.

Спри да отлагаш

„Никога няма да бъдеш по-млад, отколкото беше тази сутрин“. Звучи банално, но всъщност е самата истина! Ако си решил да преследваш мечтите си, нямаш право да отлагаш – дължиш го на себе си. Някой ден има опасност да се озовеш в средата на живота си, осъзнавайки че единственото ти занимание е ровене във Фейсбук и гледане на телевизионни предавания. Разбира се, никога не е късно да се вземеш в ръце, но защо да гуниш и малкото време, което ти еотредено на този свят с постоянно отлагане и протакане… Наистина не си заслужава!

Задавай си въпроси

Оставай насаме със себе си, вниквайки дълбоко в собствената си душа. Медитирай и непрестанно си задавай въпроси какво точно търсиш и искаш. Дори понякога да изглежда абсурдно – отговорът ще дойде, рано или късно. Мечтай за големите неща. Представи си се в края на пътя. Какво виждаш там?

Няма да е лесно

Ако има работа, която ти е интересна или те привлича, опитай да намериш начини да стигнеш до нея. Идеален вариант за това е доброволчеството. Не си въобразявай, че пътят ще е осеян с цветя и рози, защото няма. Ще трябва да си поизцапаш ръцете дори ако това означава да осъзнаеш, че това не е за теб.

Спестявай

Осъществяването на мечтата ти налага финансова стабилност? Може да се наложи да работиш нещо, което не ти е по вкуса, за да можеш да изпълниш всичките си желания. Не забравяй защо го правиш и се концентрирай върху удовлетворението от резултата.

Птичката каца веднъж на рамото

Винаги, когато усетиш възможност, грабвай я. Понякога се случва така, че доста късно осъзнаваме, че сме изтървали нещо важно, ангажирани от незначителни, рутинни неща. Не забравяй, че от всеки човек или ситуация можеш да научиш по нещо, така че смело прекрачвай прага, когато вратата се отвори.