Негативните мисли често ни развалят живота, при това го правят бързо и съвсем неусетно. 
Ние решихме да прегледаме някои техники, които помагат на позитивното да остане с вас завинаги.

Намерете 5 предимства в неприятната ситуация

Проблемите са неизбежни. Полезно е да се научите как да извличате от тях положителните елементи. Например, скарали сте се с половинката си. Човек би си помислил: "Какво му е хубавото в това положение?" Но ако се замислите, може да видите в тази кавга и плюсове.  

+ Ще имам повече време за себе си.                                                                         + Нашите отношения са вече на такова ниво, че можем да изразяваме открито своето недоволство.                                                                                 + Този човек наистина не ми подхожда? По-добре е, че се разделихме. 

Запишете ги - това ще ви позволи да погледнете на ситуацията от друг ъгъл.

Благодарете

Въведете си ежедневен ритуал: преди лягане да си спомните на кого и за какво трябва да сте благодарни днес. Това може да бъде благодарност към съдбата, семейството, приятелите и дори към себе си. Например: "Днес аз благодаря на съдбата за това, че срещнах един прекрасен човек!"

Това помага да не се фокусирате върху проблемите, а на приятните спомени и да разберете какъв интересен живот всъщност живеете.

Открийте истинската причина за тревогата

Ако ви плаши някаква ситуация, тази техника ще ви помогне да разберете истинската причина за безпокойството и да решите проблема. Например, вие панически се страхувате да изгубите работното си място. Задайте си въпроса: "Кое е най-лошото нещо, ако аз все пак си загубя работата?"

Помислете за всички варианти, които ви плашат: "Ще остана без нищо", "Ще фалирам", "Ще умра от глад." Помислете доколко тези страхове са оправдани. Може ли наистина загубата на работното място да доведе до такива последствия? В зависимост от отговора изработете тактиката на бъдещото си поведение (резервен вариант, натрупване на капитал и т. н.), за да не може тази ситуация да предизвиква повече паника у вас.

Откъснете се от негативния събеседник

Ако сте попаднали в диалог с негативно настроен човек, използвайте уточняващи фрази, които повтарят казаното от вашия събеседник, но по желания от вас начин.

Например:

Началникът: "Не можеш да се справиш с това!"
Вие: "Мислите, че не разполагам с достатъчно опит за тази работа? Мога ли все пак да се консултирам с вас на всеки етап от изпълнението? "

Вашата положителна нагласа ще помогне да пренасочите негативизма на събеседника по конструктивен начин, анай-важното е, че няма да се налага да се зареждате с лошото му настроение.

Научете се да спирате отрицателните мисли

Нашият мозък е устроен по такъв начин, че да се концентрира повече върху трудностите и проблемите, отколкото върху радостните събития. В миналото това е било необходимо за оцеляването, но сега само отнема от енергията ни. Има начин да се отървете от нежеланите мисли. Кажете им "СТОП". Не се потапяйте в тяхното непрекъснато обмисляне, просто отбележете факта, че има отрицателна мисъл и повече не се задълбочавайте в нея.

Мислено поговорете с някого

Понякога ни измъчват неразрешени конфликти и обиди от хората, но да говорите с тях по една или друга причина е невъзможно. Техниката на "празния стол" ще ви позволи да се научите как да слагате край на такива ситуации и да не мислите повече за тях.

• Сложете един стол и седнете срещу него.
• Представете си, че срещу вас седи лицето, с което да обсъдите вашия конфликт.
• След това седнете на стола на"събеседника" и си отговорете от негово име. Може да направите това няколко пъти, докато стигнете до целта: да се примирите, да му простите или да го освободите.

Решете какво искате в действителност

Вътре в нас невидимо присъстват и тези, които контролират поведението ни: родители, приятели и познати. В действителност, те са различни части на нашата същност. Неудовлетвореността ни от живота може да бъде причинена не от личните убеждения, а от нагласите на други хора. Ако те ви пречат, време е да се разделите с тях.

Довършете писмените твърдения:

Възрастният човек е длъжен да ...
Винаги, когато искам нещо, аз трябва да ...
За да бъда щастлив, трябва да ...

Заменете израза "аз трябва" с "аз искам" и опишете собствените си желания.

Тези техники ще ви помогнат да осъзнаете, че сте възрастен човек и сте отговорен за живота си. Това си е вашият живот, затова го изживейте както на вас ви харесва.