Вероятно не мразиш хората, просто не ги искаш около себе си сега. Изморена си, писнало ти е, чувстваш се, сякаш едва ли можеш да се довериш на някого на планетата. Много пъти са ти показвали колко ужасни могат да бъдат хората и просто искаш да бъдеш оставена сама.

Само че сега се чувстваш самотна.

Ти искаше усамотение, а не самота.

Сега се чувстваш заклещена между нехаресването на идеята да бъдеш социална и тъжна, че няма никого наоколо. Някой те пита да излезете на по питие или проявява интерес, а ти се отдръпваш, като си представяш бъдещо разбито сърце. Все пак, се чувстваш раздразнена от факта, че си необвързана.
Това е противоречиво съществуване и това го прави още по-стресиращо.

Трябва да знаеш какво е щастието за теб, а не само задоволство. Трябва да знаеш какво означава за теб компанията на другите, а не какво означава да не бъдеш повече сама.

Ако четеш това и кимваш с глава, това вероятно означава, че не знаеш как да бъдеш щастлива сама. Знаеш само как да бъдеш доволна. Понякога може да бъдеш жестоко зависима в нездравословна степен. Приятелите ти са до теб, за да те подкрепят, но не са заместител на самотата. Когато станат съществена стъпка в изцелението ти, губиш способността си да се излекуваш. Започваш да се страхуваш, че ще те оставят, както другите в миналото. Уплашена си, че ако си тръгнат, няма да ти остане нищо и няма начин да се справиш. Започваш непрекъснато да проверяваш, че те все още те обичат.

Могат да ти кажат, че те обичат толкова, колкото им харесва и ти все още ще се страхуваш.

Това е така, защото си чувствителна. Ти си емоционална и дълбоко в сърцето ти те е грижа. Нито едно от тези неща не е лошо. Но без да знаеш разликата между „щастие“ и „задоволство“, те могат да бъдат токсични.

Добре, страхотно, така че това е въпросът, който вече знаеш, че трябва да разрешиш. Какво е решението?

Всъщност знаеш ли какво обичаш? Наистина ли знаеш какво те прави щастлива, а не просто доволна?

За справка, ето моите неофициални определения за това какво означава „доволен“ и „щастлив“:

Доволен: Състояние, в което се чувстваш добре с общата ситуация, в която се намираш, и достатъчно щастлив, за да се задоволиш с нея, но чувстваш, че нещо липсва или е сиво.

Щастлив: Постоянно състояние на усещане за приятно, слънчево разположение. Повече от просто да ти е добре с живота, какъвто е в момента.

Представи си, че си супер умен и супер привлекателен човек. Вероятно си, но ако четеш това, явно не го вярваш толкова много. Но си го представи и после си представи, че искаш да излизаш с този човек. Искаш да знаеш всичко за този желан диамант, за този човек. Искаш да откриеш всичко, което можеш, за да го накараш да те обича. Помисли за въпросите, които ще му зададеш и се запитай:

Какво обичаш да правиш?

Къде обичаш да си? И къде ще отидеш, ако имаш пари?

Какво обичаш да правиш с приятелите си?

Какво те прави щастлива?

Отговори на тези въпроси и постепенно ще започнеш да разбираш коя си, какво искаш да правиш и защо мразиш да бъдеш сама.

Често, ако се чувстваш самотна, има шанс да не се познаваш достатъчно добре, за да можеш да се наслаждаваш на собствената си компания, да не говорим за тази на другите. Не е нужно да изработваш цялата си житейска история, само простите неща.

Разбери какво те прави щастлива в живота и се бори за него при всеки удобен случай. Ще се почувстваш по-лека и ще имаш повече търпение. Ще имаш повече време за всички останали и ще разбереш как да бъдеш сама.

Както казва лорд Байрон: "Тогава чувството на безкрайност се раздвижва, толкова чувствано в усамотението, където сме най-малко сами."

Така че намери своята безкрайност и бъди щастлива.