Мина известно време, откакто те видях за последно. Откакто чух гласа ти, видях лицето ти, докоснах ръцете ти и те държах в ръцете си. Да, мина известно време и много неща се случиха оттогава. Не си спомням всичко от онази нощ, когато ми каза, че това е краят за нас и че трябва да продължа и да се опитам да забравя за теб.

Мина време и оттогава се случиха много неща. Първите няколко месеца бяха най-тежки - често стоях на едно място и се замечтавах на оживени места, внезапно усещайки се толкова тъжна, докато шума около мен бавно караше тъгата да избледнява и се опитвах да осъзная факта, че наистина всичко свърши. Сърцето ми тъгуваше всеки път, когато си спомнях за теб и как ме накара да почувствам, че щастливите дни могат да траят вечно, но тази вечност изглежда толкова идеалистична.

С течение на времето отсъствието ти започва да се превръща в нещо нормално. Открих, че съм спряла да гледам телефона си, надявайки се да видя името ти. Не държа последната ти риза, която имам, опитвайки се да усетя аромата ти, сякаш е наркотик, без който не мога и ден, не се оглеждам на всяко място, където отивам, надявайки се, че познатото ти лице ще се покаже от нищото.

Приех отсъствието ти, затова дясната страна на леглото, където винаги спеше, вече не изглежда празна. Някои дни обаче са по-трудни от други. Понякога искам да направя няколко стъпки назад, защото искам да проверя как си, искам да разбера дали мислиш за мен или си намерил някоя друга. Но никога не се оставям да разбера, защото знам, че е по-добре да не знам.

Голяма част от мен липсва, сякаш я взе със себе си, когато си тръгна. Но сега не се чувствам толкова тъжна, защото замених тази част от мен с нещо друго. Липсата ти ме научи на две неща. С течение на времето се научих да бъда силна, научих, че съм единствената, която може да поправи всяко счупено парче, което си оставил. 

Научих, че ако беше единственият за мен, нямаше да си опаковаш багажа и да си тръгнеш. Бъдещето изглежда толкова непълно без теб, защото го изградихме заедно. Или може би това е бъдещето, което си представях, но никога не е било твое. Може би си тръгваш за добро. Надявам се, че отсъствието ти ще отвори нови врати, където новото бъдеще, което наистина заслужавам, ме чака. Чрез отсъствието ти сега знам, че мога да бъда по-силна от тази, която бях преди. Сега знам, че мога да продължа, дори ако това означава, че трябва да го направя без теб.

Оставяйки ме, ме убеди, че трябва да разширя границите, в които никога не съм се вписвала. Това ме увери, че мога да бъда силна и да преследвам мечтите и бъдещето си, въпреки че ти не си част от тях. Научих, че бях толкова влюбена в теб, че забравих да предам част от тази любов на себе си. Липсата ти е проклятие и дар, защото част от мен все още желае да си тук. От друга страна, голяма част от мен ти благодари, че ме остави зад гърба си.