Знаете ли, че бебетата идват на този свят с напълно развита сетивна система, имат зрение, обоняние, вкус, осезание и слух?! Сетивата на мъниците се развиват само няколко седмици след зачеването и могат да правят десетки неща още, докато са в утробата на майката. Още в първите седмици на бременността бъдещите малчугани могат да се усмихват, плачат, пишкат и да разпознават гласа ви и дори вече имат свои лични вкусови предпочитания, като може да харесват или да не харесват това, което майка им е решила да похапне и знаят как да ѝ покажат дали одобряват избора ѝ, или не.

Още в утробата бебетата се усмихват, когато техните майки ядат определени продукти, но се мръщят, когато изберат други. Продължете да четете, за да научите какво изпитва вашето бебе, когато решите да опитате някои храни и дали бебетата и майките имат едни и същи хранителни предпочитания още от самото начало.

Бебетата започват да изследват езика си, докато са съвсем малки. Първите движения на нероденото бебе са неволни и едва около 16-та седмица то прави първите си "съзнателни" движения. Мъниците могат да се движат 50 или дори повече пъти на час, огъвайки тялото си, главата, лицето и крайниците си. Това е начинът, по който те изследват своя топъл и мокър дом, който ще обитават преди да опознаят нашия свят.

Още в 10-тата седмица бъдещата майка може да види сладка снимка на детето си, което смуче пръстите си в нейната утроба. Но освен това, бебетата могат да извършват и някои други доста странни дейности. Майките могат да останат малко объркани, виждайки как малкият им син или дъщеря буквално ближе плацентата. Специалистите казват, че мъниците облизват стената на матката на своите майки и това е също толкова нормално действие, колкото например "разхождането" в утробата и нежното им ритане с крачета, което усещаме.

Според последните проучвания обаче, не само това как се чувства мама, но и това, което яде, кара бебето да изпитва определени емоции и дори оказва влияние върху неговото ДНК.

Бременните жени може би хиляди пъти са чували, че: "Това, което ядете през 9-те месеца на бременността, може да има съществен ефект върху здравето на вашето дете!", но връзката между храненето на бебето и това на неговата майка е много по-дълбока, отколкото сме предполагали досега. Изследователите твърдят, че ако бременната жена се храни разнообразно, бебето може да е по-малко придирчиво към храните, които ще избира в бъдеще. Нещо повече - хранителните навици на майката могат да повлияят на нейното дете, дори още преди тя да разбере, че е бременна!

Учените откриват, че хранителните навици изглежда се променят, независимо дали определени гени са включени, или изключени в този най-ранен етап от развитието на детето. Дори в утробата бебетата могат да "кажат" на мама, че не могат да понасят броколи или зеле, например. Благодарение на развитието на науката, бъдещите родители получават още по-голям шанс да разберат какво харесват или не харесват техните бебета. Скорошни изследвания разкриха, че бебетата в утробата на майката правят гримаси, когато майките им са яли зеле, но блажено се усмихват, след като мама е похапнала моркови.

Проучването изследва здрави фетуси на 100 жени на възраст между 18 и 40 години, които са били между 32-та и 36-та седмица от бременността. "Снимките" на бебоците, които са консумирали морков разкриват малки усмихнати личица, докато тези, които са били принудени да опитат зеле, са намръщени и правят гримаси ясно показващи негодувание.

Надя Рейсланд - един от авторите на изследването и ръководител на лабораторията за фетални и неонатални изследвания в университета Дърам, казва: "Ние сме първите, които действително успяха да покажат на ултразвуково сканиране как се променя изражението на лицето на бебето във връзка с храната, която майката току-що е консумирала!“. В допълнение, тя казва, че се надява, че новото проучване може да помогне на хората "да разберат как излагането на вкусове в утробата се отразява на хранителните навици по-късно в живота".

А вие вярвате ли, че хранителните ви предпочитания влияят на детето ви?