Древногръцката митология е изпълнена със силни жени и техните вълнуващи истории. Но дали ти си смелата Атина, прекрасната Афродита или авантюристката Ирида? В следващите редове можеш да намериш отговора на този въпрос и да прочетеш интересната история на твоята богиня.

Овен - Атина

Най-уважаваната древногръцка богиня. Тя се свързва с мъдростта, куража, вдъхновението, покровителка на изкуствата и занаятите. Атина е единствената богиня, изобразявана с мъжки атрибути – броня, шлем и копие. Тя, също като Арес, е покровителка на войните, но само на неизбежните. Овните са същите, готови са за битка, но само когато се налага, а не защото са гневливи или се поддават лесно на емоциите си. Те са смели и амбициозни, родени са за лидери.

Телец – Деметра

Деметра е древногръцката богиня на земеделието и на зараждащия се живот, пазителката на брака и на свещения съюз. Тя научила хората на земеделие. Телците, като Деметра, обичат да се радват на малките неща в живота – хубавата храна, доброто вино и приятния честен труд. Телците са трудолюбиви и скромни. Най-известният мит за Деметра е този за дъщеря ѝ и Хадес. Богът на подземното царство отвлякъл Персефона, а майка ѝ била съкрушена. Животът на земята започнал да замира - растенията изсъхвали, животните умирали. Зевс решил да предприеме нещо, защото всичко на земята щяло да загине. Помолил брат си Хадес да върне Персефона на майка ѝ. Хадес се съгласил, но преди тя да тръгне ѝ дал няколко зрънца от нар – символ на брака. Персефона изяла зърната и никога вече не можела да забрави или изостави Хадес. Върнала се на Олимп. Щом я видяла Деметра, засияла - раззеленили се дърветата, разцъфнали цветята. Зевс наредил Персефона да бъде половината от годината при майка си, а другата половина с Хадес. Всяка година щом дойде време Персефона да се върне при Хадес, Деметра отново потъва в скръб. Птиците спират да пеят, листата на дърветата окапват и изсъхват цветята - идва зимата. Така и Телците обичат силно и държат много на любимите си хора, готови са да се борят, ако някой посегне на нещо скъпо за тях.

Близнаци - Ирида

Ирида е древногръцката богиня на дъгата, тя е посредницата между боговете и смъртните. Разпространителка на знания. При нея винаги има златна чаша за вода, която Ирида налива от подземната река Стикс, вода в която са се клели боговете, те я предупреждавали, че във водите на тази река не е препоръчително дори да потапя ръцете си, камо ли да взима вода от там, но Ирида заявила, че не се интересува от тези препоръки и започнала да дава водата на облаците и те с дъждовете си да напояват земята. Близнаците също понякога постъпват неочаквано, винаги са готови за приключения. Те са авантюристи, жизнерадостни, любопитни и активни личности. Въображението им не познава граница, затова често се впускат в смели дела и мразят ограниченията. Останалите обаче не могат да им се сърдят на непостоянството, защото Близнаците притежават чар, който им отваря всички врати.

Рак – Гея

Гея е първична гръцка богиня, олицетворяваща Земята, гръцката версия на "майката природа". Тя е създателката на Земята и цялата Вселена, символизира жизнената сила, здравето, плодородието и любовта. За Рака също най-важно е семейството. Представителките на тази зодия са страхотни майки и усещат, че това е призванието на живота им. Те са добри възпитателки, любящи и жертвоготовни.

Лъв - Хера

Хера е покровителка на брака и пазеща майките по време на раждане. Тя е съпруга на най-важния сред боговете – Зевс, затова тя е царица на олимпийските богове, властница над небето, повелителка на облаците и бурите. Ревността на Хера била пословична и множество митове разказват какви беди изпращала на любовниците на мъжа си. Лъвовете също не се страхуват да се изправят срещу конфликти и конкуренти. Те са смели, амбициозни, борбени и обичат да са лидери. Най-добре никога да не се изправяте на пътя на Лъв.

Дева - Темида

Темида е богиня на правосъдието, въплъщение на божествения ред, закон и обичай в древногръцката митология. От съюза си със Зевс родилата трите мойри — богините на съдбата. В древността Темида не е изобразявана с превръзка на очите. Тя не се нуждаела от превръзка на очите, тъй като била способна да вижда в бъдещето и миналото, нито от меч, защото като богиня представяла общото съгласие. Зевс се вслушвал безрезервно в съветите ѝ, защото това, което Темида изричала, винаги било истината. Същото е и при Девите, те притежават висок морал, безпогрешно чувство за справедливост и умеят да убеждават околните в правотата си.

Везни - Персефона

Персефона е дъщеря на Деметра и Зевс. Персефона била стройна и много красива девойка и в нея били влюбени и богове, и смъртни. Нейната ръка искали Аполон и Посейдон, но майка ѝ смятала, че тя е още твърде млада за тези ухажвания и за да отърве дъщеря си от почитатели, я изпратила в Сицилия. Там за зла участ Хадес успял да я отвлече и я направил своя съпруга. Деметра била съкрушена и животът на земята започнал да замира - растенията изсъхвали, животните умирали. За да спаси живота, Зевс наредил Персефона да живее половината година на Олимп при майка си, а другата половина с Хадес в подземното царство. Всяка година щом дойде време Персефона да се върне при Хадес, Деметра отново потъва в скръб и настъпва зимата. Везните също имат двойнствена природа, те предпочитат да имат повече възможности, не се чувстват добре на едно място и обичат разнообразието.

Скорпион – Хеката

Хеката е богинята на магията, духовете, Луната, нощта и кръстопътя. Тя видяла как Хадес отвлича Персефона и станала нейна близка приятелка, за благодарност Хадес ѝ позволил да влиза и излиза от Подземното царство, когато пожелае. Хеката е мистериозна и загадъчна, Скорпионите също понякога са мълчаливи, но кротката им обвивка крие богата и интересна душевност. Те са предпазливи в общуването с хора, които не познават добре, но често се влюбват от пръв поглед. Според една теория Статуята на свободата изобразява богинята Хеката, която с факела прогонва тъмнина и просветлява човечеството. Хеката често е изобразявана с трънлив венец, факел и куче, наречено Сируис, на което е кръстена и най-ярката звезда в небето.

Стрелец – Артемида

Артемида е древногръцката богиня на лова, плодородието, богиня на женското целомъдрие, покровителка на всичко живо на земята. Въпреки че е покровителка на живота, тя често използвала стрелите си, за да убива. Артемида е изтъкана от противоречия, също като Стрелците. Те са многолики, вписват се добре в различни ситуации, лесно намират разрешение на проблемите си. Не се отказват лесно и преследват целите си до край.

Козирог – Хестия

Тя е първата олимпийска богиня. Грижи се за свещения огън на Олимп, пазителка на семейното огнище. Тя е най-благата и кротка, любяща, нежна и прощаваща сред всички богове. Според легендата Аполон и Посейдон искат ръката ѝ, но тя им отказва, защото е дала обет за целомъдрие. По същия начин Козирозите се отнасят сериозно към любовта, за тях любовните игрички не са от значение, те търсят сигурност в партньора си и от своя страна са готови да направят всичко за него. Козирогът може да изглежда понякога студен отвън, но е мил и жертвоготовен отвътре. Представителките на тази зодия обичат да се грижат за другите и са готови понякога да забравят собствените си нужди, за да помогнат на друг.

Водолей – Нике

Богинята на победата, включително в спортни и артистични прояви. Тя често е изобразявана с крила, рееща се или „танцуваща” над земята. Вие виждали ли сте река да стои тихо и кротко на едно място? Същото се отнася и до Водолеите. Те са пълни с неизчерпаема енергия, винаги са жизнерадостни и пълни с оптимизъм. Борят се за постигането на заветната цел, много са амбициозни, а ако им трябва помощ – могат да се помолят на Нике, тя е щедра богиня, която ще ги удостои с бленуваната победа.

Риби - Афродита

Афродита е богинята на любовта, пролетта и живота. Тя има бурен любовен живот, който не е лишен от драматизъм. Афродита била омъжена за Хефест, в същото време е любовница на Арес, но все пак обичала Адонис – смъртен, символ на мъжката красота. Адонис обичал да ходи на лов, а Афродита го умолявала да прекрати с опасното си хоби, защото може да пострада. Арес започнал да ревнува Афродита и един ден се преобразил в глиган, който убива Адонис по време на лов. Съкрушената Афродита, докато още държала мъртвия Адонис в ръцете си, превърнала покапалата му кръв по земята в красиви анемонии. Зевс се смилил над голямата им любов и наредил Адонис да е мъртъв само през половината време от годината. Също като Афродита на Рибите не им липсва драматизъм и чувствителност. Те са обаятелни и пленителни, еднообразието ги отегчава. Въпреки че са непостоянни, те не са коравосърдечни, не биха наранили останалите и сърцето им е изпълнено с добро.