Въпреки че постоянно слушаме как на захарта и солта се лепи етикета „бели отрови”, има една хранителна съставка, която е по-опасна от тях, но също толкова често срещана. Това е натриевият глутамат E621 – добавка, която се използва масово в хранителната индустрия.

Натриевият глутамат се използва за подобряване и засилване на вкуса на храната. Той съществува под различни форми – на бели кристали като захарта и солта и като течност. Можете да го намерите в почти всички преработени храни. Освен че засилва вкуса, той повишава апетита, създава зависимост и води до затлъстяване и преяждане.

Според проучванията натриевият глутамат стимулира мозъчните клетки по начин, подобен на ефекта от наркотиците. Добавката може да бъде открита в някои от най-популярните продукти – кренвирши, салами, чипс, готови супи, консерви, сосове, бира и много други.

Според експертите не бива да се превишава безопасната дневна доза от 1,5 г за възрастни и 0,5 г за деца. Но ако се храним предимно с преработена храна, е лесно да превишим тази доза. Прекалената консумация на натриев глутамат (наричана още „синдром на китайския ресторант”, защото на такива места използват натриев глумат в огромни количества) води до замайване, мигрена, нарушаване на зрението, хормонални смущения, чувство за слабост, болки в гърдите, обилно потене, затруднено дишане и други.

Натриев глутамат е открит от японския химик Икеда Кикунае през 1907 г. и не просто подобрява вкуса, а подобрява и аромата на замразената, консервираната и бързата храна.

Най-притеснителното при тази добавка е, че води до сериозни здравословни проблеми. При лабораторни тестове с мишки е открито, че E621 влияе на зрението на мишките и променя рецепторите на езика им. Освен това създава зависимост към определени вредни храни като чипсове, шоколадови изделия и полуготови храни, което пък повишава приходите на този клон от хранителната индустрия. Някои изследвания го свързват с невродегенеративни заболявания на мозъка, включително болестта на Алцхаймер, Паркинсон и болестта на Хънтингтън. 

Така че бъдете внимателни, когато избирате храната си. Четете информацията на опаковката на продукта и най-добре използвайте натурални подправки в готвенето.