Какъв празник почита православната църква на 26-ти октомври? Кой празнува имен ден на този ден и какви са поверията?

Ето кой празнува имен ден на 26-ти октомври.

На 26-ти октомври българската православна църква почита паметта на Свети Великомъченик Димитрий Мироточец на 26-ти октомври. Днес всички познаваме този празник като Дмитировден.

Смята се, че на този ден се бележи началото на зимата. Поверието гласи, че в нощта срещу празника небето се отваря и сбъдват най-съкровените желания.

През нощта срещу Димитровден можете да отправите молба към Бога в полунощ. Ако сте праведен, молбата ще бъде изпълнена.

Дойде ли Димитровден, реколтата вече е прибрана и хамбарите са пълни. Според друго поверие през нощта срещу Димитровден овчарите хвърляли тояга в кошарата и ако на сутринта овцете лежали до нея, то зимата щяла да бъде студена и дълга.

На празника се извършват и гадания, които са свързани със стопанството. Свети Димитър се смята за повелител на зимните студове и снегове. В легендите се разказва как той разтръсквал дългата си бяла брада и започвал да вали сняг. Смята се, че поведението на домашните животни подсказва каква ще бъде зимата.

На 26-ти октомври отбелязваме празника на българския строител.

На 26-ти октомври имен ден празнуват Димитър, Митко, Митьо, Димо, Димка, Димитрина, Димчо, Димана. Пожелаваме ви много здраве, щастие и успехи!