Тази година избрахме да се поглезим с вкусен сладкиш за Коледа. Най-хубавото е, че се приготвя бързо и лесно, а сме сигурни, че и вашето семейство ще го хареса. Ето как да си го приготвите.
Необходими продукти:
За сладкиша:
• 3/4 чаша обезсолено масло, омекнало
• 1 чаша кафява захар
• 1 голямо яйце
• 3 с.л. меласа
• 2 1/4 чаша универсално брашно
• 2 1/2 ч.л. смлян джинджифил
• 1 ч.л. канела
• 1/4 ч.л. индийско орехче
• Щипка карамфил
• 1 ч.л. сода за хляб
• 1/4 ч.л. сол
За глазурата:
• 1/2 чаша обезсолено масло, на стайна температура
• 2 чаши пудра захар
• 5 с.л. карамел
• Пръчици за поръсване
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 350 градуса и в 23х23 сантиметра съд за печене сложете фолио по долната и горната страна.
Разбийте на крем маслото и захарта до светла и пухкава смес, около 3 до 4 минути. Добавете яйцето и меласата и разбийте, докато се комбинират добре.
В друга купа разбийте брашното, джинджифила, канелата, индийското орехче, карамфила, содата и солта, след което добавете към мокрите съставки и разбъркайте до гладкост. Охладете тестото за 30 минути.
Равномерно го разпределете в подготвения съд и печете до леко златисто, от 18 до 20 минути. Извадете от фурната и оставете да се охлади в друг съд. Когато се охлади напълно, го извадете.
Направете глазура: разбийте масло до гладкост. Добавете пудрата захар и разбъркайте до гладкост, след това добавете карамел и отново разбъркайте до гладкост.
Разстелете глазура върху сладкиша и поръсете с пръчиците. Нарежете на квадратчета и сервирайте. Може да се съхранява в херметически затворен съд до 4 дни.
Вкусно, нали?