Декември е уют - най-вълшебният месец от годината, изпълнен с топлина и уют, с ухание на канела и прясно изпечен хляб... Кори от портокали. Пукащи дърва. Запалени свещи. Червено вино. Вълнен шал и дебели чорапи. Първи сняг. Грижа и внимание към най-любимите хора. С декември идва и Коледа – денят, в който трапезата е отрупана с всякакви удоволствия – от всички шоколадови изкушения, през пайове и сирена, ядки и пушени бекончета, та до зелен хайвер и от пиле мляко. Празничната трапеза е една гастрономическа еклектика, докосваща нежно окото, небцето и сърцето. Направо да ти се прииска да изядеш собственото си тегло в коледния ден.

Но сред всички вкусотии от въглехидрати и протеини, за които всяка година си казваме "Кога, ако не сега!", се крият и взривоопасните пикантни, люти, пушени, бобови, пържени и мариновани ястия, враг номер едно на стомаха ни. Така че не е никак изненадващо, че доста от нас качват по някое и друго килце покрай тези няколко дни или че усещат дискомфорта на преяждането, a умората и сънливостта стават наш верен другар през по-голямата част от почивката ни. А кой иска да е вечно уморен, вместо да се забавлява с най-любимите си хора и да се весели така, както подобава духът на Коледа?

Затова днес ще ви покажем няколко начина, с чиято помощ лесно ще избегнете преяждането или поне ще го намалите значително по време на най-чаканите празници от годината. И не, няма да ви призовем да се отдадете на строг пост от всичко и молитви, а само да се храните разумно и да не се тъпчете до забрава, отпуснали душата и коланите.

1. Закуската е най-важна

Свикнали сме да гo чуваме от малки и има защо! Подарете си спокойна утрин, в която закусете с филия пълнозърнест хляб, чиито фибри ще ви помогнат да се чувствате сити за по-дълго време и яйца, които ще ви дадат необходимата доза протеин и енергия. Само така бихте могли да сведете до минимум желанието да нападнете всичко, което ви видят очите.

2. Хапнете нещо преди да излезете от вкъщи

Канени сте на празнично похапване у баба? Няма проблем – просто преди да тръгнете, хапнете нещо, което ще ви позволи да се подготвите за предстоящата мултистепенна вечеря. Филийка пълнозърнест хляб е чудесен източник на енергия с бавно освобождаване и ще ви помогне да избегнете енергийни спадове.

3. Хранете се редовно

Доста голяма част от нас "се пазят" за предстоящия обяд или вечеря, за да имат място за всичко, с което душата им ще пожелае да се възнагради. Преяждането и прекаляването с храна обаче, не води до нищо хубаво, защото всяко нещо, което организма ни поеме наведнъж, след часове наред гладуване, то не обработва като енергия, а започва да пести под формата на мазнини, които, нека си признаем, никой не обича. Единственото, което трябва да слушаме е тялото си – то е гладно и не се интересува от бъдещите планове за обилна вечеря, когато часът е само 14:00 на обяд.

4. Самоконтрол винаги и по всяко време

Това че е Коледа, не означава, че трябва след това никога повече няма да вкусим от това или онова. Коледа е време за най-близките, а не за чревоугодничество. Запасете се с плодове, пресни зеленчуци, ядки и опитайте да не купувате или да изхвърлите вече наличните чипсове, коледни бастунчета и пакетирани лакомства. Кажете не и на похапването на нещо набързо за пред телевизора, докато гледате любимия си коледен филм – нали сте наясно, че мозъкът ви по това време изключва и не е достатъчно сензитивен към чувството ви за ситост?

5. Повтаряйте след нас: "Не, благодаря, бабо!"

Най-добрата жена на света, но и най-досадното "Хайде, бабе, сложи си и от тези сармички, виж се – кожа и кости си станала"... Да, позната картинка, нали? Оказва се обаче, че по време на празниците чуждият натиск да похапваме повече, отколкото искаме и то за да не го обидим, има водеща роля при преяждането. Научете се да казвате "Не", колкото и да ви се иска още едно парченце или от страх да не нараните най-обичаните от вас хора – самоконтролът ви ще ви се отблагодари, когато се качите на кантара и все още виждате същите числа след тези няколко дни.

За хистаминовата непоносимост - или непоносимостта към всичко вкусно 

Знаеш ли, че по време на коледните празници всеки от нас приема най-голямо количество храна, съдържаща хистамин? Същата тази храна ни доставя важни хранителни вещества като въглехидрати, протеин, мазнини, витамини и минерали. Но някои от тях могат да причинят редица опкавания като главоболие, храносмилателни проблеми, обриви или умора. Тогава говорим за хистаминова непоносимост. Хистаминът е биологично активно вещество, принадлежащо към така-наречените биогенни амини, произвежда се от тялото ни, но и се приема с много хранителни продукти. Произвежда се от тялото ни, но се приема и по естествен път с много хранителни продукти. Обикновено това са тези храни, които отлежават или зреят дълго време (алкохол, особено червено и пенливо вино; сирена; морски дарове, риба и рибни сосове; сушени колбаси като салами, шунка и бекон; домати, спанак, патладжани, кисело зеле, туршии; ягоди, цитрусови плодове, ананаси, банани, шоколад, пшеничен зародиш). Основната функция на хистаминът е да бъде медиатор на възпалителните процеси при алергични реакции.

Каква е връзката между храната и хистамина?

Когато се храним, ние приемаме хистамин, а ензимът диаминоксидаза (ДАО) го разгражда в тънките черва и по този начин той не навлиза в кръвообръщението. Ако обаче имаме недостиг на същия този ензим, нивото на хистамин в кръвта се покачва и причинява реакции като газове, подуване, диария, главоболие, обриви, запушен нос, затруднено дишане и др. За да не разваляме празниците и миговете, прекарани с най-любимите, е важно да подпомогнем естественото разграждане на хистамина от храната.

Научно доказано е, че дамите по-често имат проблем с разграждането на хистамина, а оплакванията се проявяват особено силно по време на менопауза. Дори съществува връзка между хистамина и хормоните, а фактор, подкрепящ тази теория е, че менструалните болки са сред някои от проявленията на непоносимост.

Как да не се лишаваме от любимите си храни по празниците?

Когато храната причинява проблеми на помощ идва хранителната добавка  DAOSiN®. Тя съдържа ензима диаминоксидаза (ДАО), който подпомага разграждането на хистамина от храната. Само 1 таблетка DAOSiN®, приета 15 минути преди хранене с малко вода, увеличава количеството ДАО в тънкото черво като по този начин повишава активността на ензима ДАО и се постига достатъчно разграждане на хистамина от храната в храносмилателния тракт.