Коледа е любов, магия, смирение и доброта. Най-очакваното време от годината, най-обичаният семеен празник, когато всички сме притаили дъх, оставили на заден план проблемите от ежедневието, емоциите на делника и сме с най-милите на сърцето си хора.

И тази Коледа сме нареща, за да помогнем с вкусни предложения за вълшебства, галещи очите и небцето, разбира се, с помощта на верните ни приятели от София Мел. В продължение на 4 седмици до Коледа, с вас ще споделяме по една изкушаваща рецепта, с която да се докажете като най-вярното джудже на Баба Коледа в кухнята. Бърза, лесна и ужасно вкусна, ето и първата рецепта, която споделяме с вас:

Коледните шоколадови сладки на баба

Несъмнено коледните сладки са най-чакания и приятен момент от всички. Внимание, внимание, обръщаме се към всички любители на шоколада - тази рецепта е с умопомрачителен вкус. Идва директно от кутията на любимата баба, но определено не изисква богатия й опит в печенето, за да си ги приготвите и сами. Ако обичате ядки, добавете. Фенове сте на белия шоколад, вместо традиционния натурален - чувствайте се напълно спокойни да го замените. Слагайте усмивките, обличайте престилките и записвайте.

Необходими продукти:

2 ч.ч брашно София Мел Екстра

1/2 ч.ч. олио

1 яйце

1 ч.ч. захар

1 ч.л. ванилия

1/2 ч.л. сода

3/4 ч.ч. мляко

1 ч.л. сол

1-2 ч.ч. капки черен шоколад

1 чаша ядки (по желание)

 

За шоколадовата глазура: (по желание)

1/4 ч.ч. меко масло

2 пакетчета крема сирене

2 с.л. какао

1 1/4 ч.ч. пудра захар

1 с.л. мляко

Начин на приготвяне:

В дълбока купа смесете мазнината, захарта и яйцето и разбийте старателно. Смесете мътеницата и ванилията. Пресейте сухите съставки и разбъркайте. Добавете по желание шоколадовите капки и ядките и смесете всичко до хомогенна смес с помощта на силиконова шпатула. Върху хартия за печене и с помощта на супена лъжица оформете бисквитките, като оставите място между всяка, за да не залепнат по време на печене. Печете около 8-10 минутки на 200° С.

За направата на глазурата смесете добре крем сиренето и маслото до гладка, еднородна смес. Добавете ванилията и какаото и разбийте всичко до перфектна гладкост. Добавете пудрата захар и разбъркайте отново. Накрая добавете млякото и ако е необходимо сложете още малко, за да получите жланата консистенция на крем. Запретнете ръкави и с помощта на лъжичка, малка шпатула или пък шприц нанесете глазурата върху напълно изстиналите бисквитки.

За финал и по желание може да декорирате с цветна поръска, кокос или фино натрошени ядки. Убедени сме, че в момента, в който ги поднесете, ще изчезнат за броени минутки! Да ви е сладко!

За да се получи всяко едно ястие вкусно и неустоимо, е ясно, че трябва да вложим сърцето си и да го приготвим с много любов. Тази година София Мел ти дава възможността да се включиш в играта им и да участваш за наистина страхотни награди. Единственото, което се изисква от теб, е да направиш красива кулинарна снимка, да я качиш в профила на Вкусен свят и така не само да вземеш участие в томболата за 1 от 100 награди, но и да помогнеш на човек в нужда. С всяка добавена снимка или рецепта София Мел прави дарение на Фондация „Конкордия България“, която вече 14 години работи за деца, младежи и семейства за осигуряване на социални услуги за независим живот. Колкото повече помагаш на нуждаещите се, толкова по-голям е шансът ти да спечелиш практичен и много готин подарък - 50 хлебопекарни, 10 комплекта за подправки, 10 буркана за сладки, 10 подноса 6 в 1, 10 кухненски везни и 10 комплекта ножове за пици.