Има легенди за хора, чиито коси побелели за една нощ. Например, според слухове, английският адвокат сър Томас Мор е побелял напълно в нощта преди екзекуцията си. Въпреки че учените не са съгласни с подобни истории, все още има много неща за сивата коса, които не знаем.

Потърсихме информация за изследванията, свързани с методите, които могат да спрат или обърнат побеляването на косата.

Защо някои хора посивяват по-рано от други?

Точно както е и при цвета на кожата, химикалът, който определя цвета на косата, се нарича меланин. С течение на времето пигментните клетки в косъма умират, което го кара да побелее. Според проучването този процес обикновено започва при хората от европеидната раса, когато те са в средата на тридесетте си години. За азиатците това обикновено се случва в края на тридесетте, докато африканците е по-вероятно да започнат да побеляват, когато достигнат средата на четиридесетте си години.

Този процес обаче може да започне по-рано или по-късно за конкретния индивид – това до голяма степен зависи от неговите гени, особено IRF4, който регулира производството на меланин, както и неговото съхранение.

Доказано: стресът води до посивяване на косата

Едно скорошно проучване най-накрая доказа това, което повечето от нас знаят интуитивно: стресът кара косата да побелее преждевременно. Учените измерват нивата на протеин в косата на доброволците и установяват, че психологическият стрес влияе върху митохондриите (те произвеждат енергия в клетките). Някои други фактори имат подобни ефекти, като вегетарианство, липса на витамин В12 и наличие на други здравословни състояния (като хроничното заболяване витилиго).

Добрата новина: посивяването може да бъде обратимо

Заедно със свързването на побеляването с психологическия стрес, гореспоменатото проучване установи, че хората могат да си върнат цвета на косата, ако се чувстват по-малко стресирани. Един от участниците в изследването успял отчасти да възстанови цвета на косата си, като просто отиде на почивка. Въпреки това, има някои ограничения за този метод - той няма да проработи при хора, чиято коса вече е била сива в продължение на години.

Домашни средства, които можете да изпробваш

Ако искаш да запазиш цвета на косата си, без да я боядисваш, се препоръчва да се увериш, че получаваш достатъчно витамини (в допълнение към B12, витамините E, D и A са най-важни) и минерали (цинк, желязо и др.) , и да третираш добре косата си (избягвай да я излагаш на слънце, не използвай агресивни шампоани и т.н.).

Ето нашите предложения за поддържане на цвета на косата с домашни средства:

1. Нанеси кокосово масло върху корените и дължината на косата си вечерта преди да я измиеш.

2. Смеси една чаена лъжичка пресен джинджифил и супена лъжица мед и хапвай от сместа всеки ден.

3. Консумирай около 240 милилитра сок от моркови всеки ден.

4. Вземи същото количество лимонов сок, сок от амла и бадемово масло. Смеси ги и използвай продукта върху косата и скалпа си два пъти дневно в продължение на 3 месеца.

Да обичаме себе си: посивяването всъщност не е нещо лошо

Всички знаем, че позитивното отношение към тялото си с неговите несъвършенства е здравословно, така че трябва да се научим да приемаме сивата коса такава, каквато е – знак за зрялост и мъдрост. Всъщност дамите с побелели коси могат да изглеждат наистина стилни. Вижте само Синтия Никсън (въпреки че нейната коса в „И просто така“ е всъщност перука), Мерил Стрийп и Хелън Мирън!