Заспали сте бързо през нощта и внезапно детски писък ви пробужда. Затичвате се към легълцето на бебето си и го виждате как се върти и издава уплашени звуци. Искате да го гушнете и да го извадите от това, което мислите, че е кошмар, но то не се успокоява. Може би защото това не е кошмар, а нощен ужас?

Нощните ужаси при бебетата са подобни на кошмарите, но могат да бъдат по-тревожни за родителите, които ги наблюдават. И двете са често срещани и има начин да се справите с тях – просто четете нататък.

Какво са кошмари?

Кошмарите са ярки лоши сънища, които се появяват, когато бебето е в дълбок сън (REM) и се буди уплашено и разтревожено. Често бебето или малкото дете може да си спомня кошмара в детайли и дори може да изглежда разстроено на следващата сутрин.

Не се знае дали новородените могат също да сънуват кошмари. Те прекарват повече от 10 часа на ден в дълбок сън, затова се смята, че също сънуват лоши сънища.

Причини за кошмари при бебетата

Кошмарите могат да бъдат силно свързани със събития, случващи се през будните часове на бебето. Ето някои от ключовите причини за кошмарите:

1. Тревожна или страшна ситуация: Бебето може да бъде разтревожено от неща, които може да изглеждат нормални за възрастните. Детето може да преживее кошмар, ако е видял някаква страшна рисунка или да е прекарал известно време с роднина, когото намира за зловещ. Някои други ситуации са местенето на ново място или липсата на някои роднина, към когото са привързани. Децата с особено добро въображение могат да бъдат по-податливи на кошмари, ако слушат страшни истории.

2. Лекарства: Някои медикаменти могат да доведат до кошмари. В повечето случаи спирането на лекарството или промяната на дозата може да помогне.

3. Стрес и тревожност: Вашето бебе може да има страх или тревога за нещо и това да се прояви като кошмар. Повечето бебета обаче израстват това.

4. Умора: Острите лишения от сън причиняват умора, която нарушава сънния цикъл при бебетата и могат косвено да предизвикат мозъка да създава негативни сънища.

Има и други причини, които причиняват кошмари при бебетата, но липсват научни доказателства.

5. Тежка храна преди лягане: Тежките храни преди лягане са една от причините за кошмари при възрастните. Не е известно дали това се отнася и за бебетата, но се предполага, че е така.

6. Гастроезофагеален рефлукс: Гастроезофагеалният рефлукс може да бъде неприятен за бебето. Ако състоянието продължи, тогава бебето може да развие вроден страх от сън и да има кошмари, ако е принудено да спи. Не е известно дали рефлуксът е пряката причина за кошмарите или агонията, свързана с него, води до тях.

Важно е родителите да познават всички симптоми, за да знаят кога наблюдават кошмар.

Симптоми на кошмарите при бебетата

Кошмарите могат лесно да бъдат забелязани, тъй като бебето ви вероятно веднага ще ви даде сигнал. Ето кои са някои от най-често срещаните симптоми на кошмари:

1. Внезапно събуждане: Вашето бебе ще се събуди внезапно и ще ви повика. Възможно е да си спомня съня съвсем ясно.

2. Видима уплаха: Бебето ви ще бъде видимо ужасено, сякаш е видяло нещо страшно точно пред очите си. Може да се поти, а пулсът му да бъде забързан.

3. Страх от заспиване: Бебето ще се страхува отново да заспи, особено ако спи в самостоятелно легло.

Как да се справим с кошмарите?

Има начини да успокоите бебето/ детето си след кошмар:

1. Успокойте и прегърнете: Няма нищо по-успокояващо за едно малко дете от гласа на родителите му след кошмар. Прекарайте достатъчно време до хлапето си, уверявайки го, че сте наоколо и ще се грижите за неговата безопасност. Тъй като бебетата може да не разбират думите ви, най-добрият начин да ги накарате да се чувстват сигурни, е да ги галите. Дръжте бебето си плътно близо и пейте приспивна песен, за да се отпусне.

2. Обяснете какво се е случило (ако възрастта позволява, разбира се): Щом първоначалната тревога отмине, опитайте да обясните на детето си, че е видяло лош сън. Помогнете му да разбере, че кошмарите изглеждат истински, но не могат да ни наранят в реалния живот.

3. Променете настроението: Опитайте се да направите мига по-лек, споделяйки забавно преживяване или шега, която детето ви може да разбере. Може да се включи и друг близък на детето и да поговори с детето, за да го разведри.

4. Имайте талисман на сигурността: Дайте на малкото си съкровище нещо, което ще го кара да се чувства комфортно и да бъде символ на сигурността. Това може да бъде всичко – от меко одеялце до плюшена играчка.

5. Изчакайте го да заспи: И не забравяйте да му дадете силна прегръдка преди да си тръгнете.

6. Не говорете за кошмарите на сутринта: Никога не обсъждайте кошмарите директно. Вместо това задавайте въпроси като „Спа ли добре?“. Ако детето ви започне да говори за страшния си сън, слушайте внимателно. Ако не звучи разтревожено, това е чудесно!

Кошмарите могат лесно да бъдат предотвратени и ще ви кажем как.

Предотвратяване на кошмарите

1. Създайте си отпускащ ритуал преди лягане: Един или два часа преди лягане на бебето е важно да се уверите, че ще спи добре. През това време не го излагайте на нищо, което може да предизвика кошмари – страшни истории, филми или рисунки. Четете забавни приказки с красиви илюстрации.

2. Позволете му да опознае тъмнината: Загасете лампите и запознайте детето си с нещата, които може да види в тъмнината – сенки или светлини от прозорците. Това може да помогне за освобождаване от страха от тъмното, което ще помогне на бебето ви да спи по-добре.

3. Използвайте приглушени светлини: Поставете приглушена и успокояваща лампа в стаята, която ще помогне на детето да гледа наоколо и да се чувства уверено да затвори очите си.

Кошмарите са предотвратими и повечето деца обичайно разбират, че са просто лоши сънища, които си отиват със нощта. Но нощните ужаси тормозят дори и родителите. Това е сякаш да видиш кошмар с отворени очи, но докато си напълно заспал.

Какво са нощни ужаси?

Нощните ужаси са епизоди на частично будене от сън с усещане за страх, което може да кара бебето да пищи, крещи или плаче. Детето дори може да мята неутешимо ръце и крака в леглото си и да изглежда сякаш не осъзнава, че има хора около него. Очите на бебето са широко отворени, но то няма да ви отвърне, дори и да застанете точно пред него. Бебетата и децата често не помнят нощните ужаси, което означава, че не може да разговаряте с детето си на тази тема.

Разликата между кошмари и нощни ужаси:

Има някои ключови разлики между кошмарите и нощните ужаси:

• Кошмарите се случват по време на дълбокия сън, обичайно няколко часа след заспиването. Нощните ужаси се случват през недълбокия сън (NREM), което се случва в първите 2 до 3 часа след заспиването.

• Кошмарите будят бебето или детето и то може да потърси успокоение от родителите си. Нощните ужаси не будят хлапето и то остава в полузаспало състояние с отворени очи.

• Един кошмар може да продължи от няколко секунди до няколко минути, докато нощните ужаси са с продължителност около 10 до 30 минути.

• По време на кошмар, бебето мърда крайниците си съвсем леко. По време на нощен ужас, бебето се мята ожесточено и има риск да изпадне от леглото и да се нарани като неволно удари нещо.

• Кошмарът не води до ходене на сън за разлика от нощният ужас.

• Бебето може да се събуди от страх по време на кошмар. По време на нощен ужас е възможно изобщо да не се събуди и да бъде агресивно и дезориентирано.

• След кошмар сънят на бебето се „рестартира“, което означава, че ще има трудност да заспи дълбок сън известно време. След нощен ужас, бебето автоматично ще заспи дълбоко.

• Бебето все още си спомня части от кошмара на сутринта. Но няма никакъв спомен за нощния ужас.

Вярва се, че нощните ужаси са спонтанни събития, които се случват, когато тялото преминава от един етап на съня до друг. Макар и да изглежда случайно, има причини, които водят до това състояние.

Причини за нощен ужас при бебетата и децата

Причините за нощен ужас се припокриват с тези за кошмарите. Ето някои от факторите, които най-често водят до кошмари и нощни ужаси: преживяване на стресираща или страшна ситуация, лекарства, стрес и непрекъсната тревожност, умора.

Заедно с тези причини, има и други, които водят до нощен ужас и пречат на мозъка да заспи дълбоко:

1. Температура: Високата температура може да наруши съня на бебето и да попречи на мозъка му да функционира нормално. Това може да причини проблеми в мозъка при преминаването към дълбок сън, което от своя страна води до нощни ужаси.

2. Светлини или шум: Ако бебето спи в обстановка със силна светлина и шумове, сънят му често бива нарушаван и това води до нощни ужаси.

3. Препълнен пикочен мехур: Когато бебето има нужда да отиде до тоалетната, но не може, това може да причини нощен ужас.

Макар и причините за нощен ужас и кошмар да са сходни, симптомите са напълно различни.

Симптоми

Ето някои от най-силно изразените симптоми на нощен ужас:

1. Уплашено изражение на лицето: Както споменахме по-горе, ако бебето изглежда ужасено и плаче силно, то най-вероятно е преживяло нощен ужас.

2. Писъци и крясъци: Бебето ще крещи сякаш по някого или просто ще пищи от уплах. Тонът му може да се промени.

3. Мести крайниците си силно: Детето ще удря ръчички и крака в леглото и агресивно ще се обръща настрани.

4. Тежко дишане и потене с учестен пулс: Бебето може да бъде обляно в пот и да диша тежко. Възможно е да усещате сърцето му през гърдите.

5. Широко отворени очи без никакъв отговор: По време на нощен ужас, очите на бебето могат да бъдат широко отворени, но то да не отговаря на нищо около себе си. То няма да отговаря на вашите думи, нито ще може да види каквото и да било около себе си.

6. Ходене на сън: Нощните ужаси са свързвани с ходене на сън, но не всички деца го правят. Тъй като има интензивно движение по време на тези епизоди, детето може да направи няколко крачки, без да го осъзнава.

Нощните ужаси могат да продължат от 10 до 30 минути и да се случат по няколко пъти на нощ. Често бебето заспива отново, но вие ще се тревожите да не би да не изпадне в нов епизод. Хубавото е, че тези състояния могат да бъдат предотвратени – вижте как.

Как да се справим с нощен ужас

Ето какво да правите, ако детето ви преживява нощен ужас:

1. Не опитвайте да будите бебето: Бебето ви не сънува, а преминава между сън и будно състояние. Ако го събудите в този момент, това може да го обърка и да не ви разпознае. Дори е възможно да стане агресивно, тъй като мозъкът му няма да може да интерпретира реалността и дори е възможно да ви смята за заплаха.

2. Останете спокойни: Останете спокойни, колкото и трудно да ви бъде и се уверете, че бебето ви няма да падне или да се нарани по време на нощния ужас. Тъй като не може да го будите, бъдете негов защитник.

3. Събудете бебето след случката: Щом почувствате, че нощният ужас е отминал и бебето е спокойно, нежно го събудете и успокойте. Ако изглежда леко разтревожено, го гушнете или накърмете. Ако детето е по-голямо, нежно го гушнете и го попитайте как се чувства. Слушайте го какво ви казва и го уверете, че е в безопасност. Можете да му помогнете да заспи отново.

4. Не споменавайте случката: В случаите на нощен ужас, детето ви не помни нищо на следващата сутрин и всичко ще бъде обичайно, именно затова е добре да избягвате обсъждането на случилото се. Все пак може да попитате детето си как е спало.

Предотвратяване на нощните ужаси

Предотвратяването на епизодите на нощен ужас е сходно с предотвратяването на кошмарите поради сходните причини за двете: създайте си отпускащ ритуал преди лягане, позволете на бебето си да опознае тъмнината и използвайте приглушени светлини.

Освен тези неща, има и други, които можете да правите:

1. Погрижете се за спокойната обстановка в спалнята. Помнете – нощните ужаси настъпват, когато мозъкът се опитва да премине в състояние на дълбок сън. Всяко събитие, което причинява нарушение на това действие, има потенциал да отключи такъв епизод. Затова се уверете, че бебето или детето спи в тиха и комфортна обстановка. Затъмнете прозорците и ги изолирайте, за да не се прокрадват външни звуци в спалнята. Избягвайте и ярките светлини.

2. Позволете на детето си да заспи след посещение в тоалетната. Нуждата да посети тоалетната може да извади детето ви от дълбокия сън, което отключва потенциала за появата на нощен ужас.

3. Не оставяйте бебето си да заспива гладно. Дори и гладът може да причини проблеми със съня. Това може да е по-често срещано при възрастните, но дори и бебетата и децата се сблъскват с този проблем.

Равносметка за кошмарите и нощните ужаси

Бебето може да изпита известни негативни последствия след нощен ужас или кошмар:

1. Страх от съня: Бебето или детето може да не харесва съня заради страха, че може да преживее още един кошмар. Това е вероятно да се случи, когато преживява кошмарите твърде често.

2. Тревожност през деня: Ако чувството за лошия сън остане у детето и след като се събуди, е възможно то да е нервно през деня.

3. Силна сънливост през деня: Тъй като бебето или детето е имало нарушен сън през нощта, то ще се чувства сънливо и през деня.

4. Цялостна летаргичност: Липсата на подходяща почивка прави децата мързеливи през деня. Именно заради това те ще показват по-малък интерес да си играят и комуникират с останалите.

5. Наранявания: При епизод на нощен терор, бебето или детето може да се удари поради силните движения. То може да падне от леглото или да се нарани, докато ходи на сън.

Кошмарите и нощните ужаси също така могат да бъдат индикатор за някои заболявания, които се нуждаят от лекарско наблюдение. Това най-често се определя от наличието на редица симптоми.

Кога да посетите лекар?

Ако детето ви има хронични пристъпи на кошмари или нощен ужас, това може би е индикатор на сериозен медицински проблем. Наблюдавайте за някоя от следните ситуации: тресе се силно или се сковава по време на кошмар или нощен ужас; това състояние драстично нарушава обичайния му сън; изглежда объркано или разтревожено през деня; има кошмари или нощни ужаси и по време на дрямка през деня; поведението му е неловко и подозирате, че това има общо с кошмарите или нощните ужаси.

Медицински проблеми, които могат да доведат до кошмари и нощни ужаси

Ето някои от медицинските състояния, които често водят до кошмари и нощни ужаси:

1. Епилепсия: Кошмарите и нощните ужаси могат да се случат, ако детето страда от епилепсия, тъй като това състояние причинява неврологични промени, които засягат цикъла на съня. Някои бебета, което са изпитвали нощни ужаси на ранен етап от живота си, често получават диагноза епилепсия.

2. Апнея по време на сън: Апнеята по време на сън е спадане на горните дихателни пътища по време на сън, което ограничава дихателния поток към долните дихателни пътища. Това състояние води до нарушен сън и може да причини кошмари.

Кошмарите и нощните ужаси могат да бъдат основни индикатори на проблеми с психическото здраве. Но забележете, че ако детето ви изпада понякога в такива ситуации, това не значи, че то е на път да развие психическо заболяване. Ако имате някакви притеснения, просто го заведете на лекар.

Лечение на кошмарите и нощните ужаси

Макар и да няма специфично лечение за тези състояния, лекарите могат да ви помогнат да се преборите с тях. Ето някои от стъпките, които може да предприемете:

1. Борете се с основния проблем: Травматичните събития и стресовите ситуация могат да бъдат ежедневни причини за подобни състояния. Точно заради това докторът ще се опита да разбере каква е ежедневната рутина на бебето или детето ви, за да открие какво може да стои в основата на всичко.

2. Терапия: Детето може да премине терапия, за да спи по-добре. То също така може да бъде окуражавано да комуникира и да си играе с други деца на неговата възраст, за да се разсейва от проблема. Инструктирният сън също помага при по-големи деца – специалист научава детето да заспива правилно, а родителите са инструктирани да подобрят обстановката на сън.

3. Лекарства: Ако състоянието е тежко, докторите могат да предпишат лекарства, за да намалят интензитета на проблема. Бебетата са прекалено малки да приемат сънотворни, но по-големите деца могат да пият други видове психоактивни лекарства, които подобряват настроението и влияят позитивно на психическото здраве.

4. Да бъдете целите в слух винаги помага: Понякога най-добрият начин да помогнете на детето си, е просто като го изслушвате внимателно и редовно. Описването на страшните сънища и дори рисуването им, е добър отдушник на страха и ще накара детето ви да се почувства уверено за съня. Не подминавайте случилото се, сякаш е плод на детското въображение. Прекарайте време с детето си и го окуражете да сподели преживяното. Така може да определите дали нещо в ежедневието на детето ви не провокира тези сънища.

Поддържането на отпускаща рутина преди сън и приятната обстановка в спалнята могат да помогнат на детето да се пребори с кошмарите и нощният ужас. Повечето деца спират да изпадат в подобни епизоди, когато порснат. Но като родители трябва винаги да бъдете наблюдателни и ако забележите нещо необичайно, да информирате педиатъра си.