Френският актьор Ален Делон (87 години) решава да сложи край на живота си с евтаназия в Швейцария.

Според френската медия Le Point, синът на Ален Делон Антъни споделя в интервю за френската телевизионна мрежа RTL, че е бил помолен от баща си да помогне с евтаназията и че се е съгласил да бъде до него в последните мигове от живота му.

Решението на Делон може би идва от опита му да се справи със смъртта на бившата му съпруга и майка на Антъни, Натали Делон. Тя беше негова колежка и съпруга от 1964 до 1969 г. и почина от рак на панкреаса през януари 2021 г. Тя искаше да бъде евтаназирана, но желанието й не можа да бъде изпълнено поради законите във Франция. „Майка ми, която беше свободен дух, искаше да умре по същия начин, по който живееше живота си“, каза Антъни.

Делон беше защитник на евтаназията от дълго време. „Евтаназията е най-логичното и естествено нещо. От определена възраст и времева точка имаме право да си отидем тихо от този свят без подкрепата от болница или животоподдържащи устройства“, каза Делон в интервю за медиите миналата година.

Очаква се евтаназията на Делон да се извърши в Швейцария. Той е придобил швейцарско гражданство през 1999 г. и продължава да живее в Швейцария, след като е опериран от инсулт през 2019 г. Известно е, че е обсъждал с адвокатите си наследството. „Остаряването е ужасно“, коментира той.

Желанието на Ален Делон и действията, които предприема, за пореден път доказват, че той е една истинска легенда, за която бунтарството, честолюбието и хладнокръвието са на първо място пред законите на времето. Той показва, че за него е по-важно да си отиде мирно и спокойно, вместо да живее дълго.