Със сигурност на много от нас ни е позната следната ситуация – жената, която виждаме в огледалото, изобщо не прилича на жената, която ни гледа от снимките. Тогава на кой образ да вярваме? Лещите на камерата ли изкривяват образа ни? Или трябва да обвиняваме огледалата, които са изградили грешна представа в съзнанието ни?

Днес ще се опитаме да дадем отговор на тези въпроси: Кой образ е по-близък до реалността – този в огледалото или този на снимките? И защо много често възприемаме двата образа по различен начин?

Психологическият аспект

Обикновено гледаме в огледалото, когато сме у дома – място, на което се чувстваме най-спокойни и свободни. Докато при фотографиите обстановката е различна, при тях често сме на чужда „територия“, което ни прави по-сковани и нервни. Ето защо понякога, когато погледнем в огледалото преди парти, виждаме неустоим образ и чаровна усмивка, а на следващия ден на снимките виждаме един странно изкривен образ, придружен с изкуствена или смешна усмивка.

Ъгълът

Истината е, че нищо в човешкото тяло не е напълно симетрично, това се отнася в пълна сила за лицето ни. При някои хора това си личи повече, отколкото при други и често предизвиква грешки в начина, по който се възприемаме. Всяка сутрин, когато поглеждаме в огледалото, ние заставаме на едно и също място и се виждаме от позната перспектива. В резултат на това ние свикваме да наблюдаваме лицето си под определен ъгъл. Докато при фотографиите, много често нямаме време да се подготвим или да обмислим от какъв ъгъл ще бъде заснета снимката. Освен ако не сте звезда от ранга на Одри Хепбърн, която е държала винаги да бъде снимана само от по-хубавата й страна и от точния ъгъл.

Балансът на бялото

Всеки тип светлина има своята температура. Но когато поглеждаме в огледалото, ние не отчитаме разликите в температурата. Причината е, че мозъкът е като „супер компютър“, който обича да ни погажда номера. Той автоматично изравнява различията в температурата и ни показва образа и цвета на кожата, с който сме свикнали. От друга страна, фотоапаратите улавят светлината такава, каквато е – с нейните температурни различия и резултатът може да не ни хареса.

Фокусирането върху един обект

Не забравяйте, че когато гледаме в огледало, ние обикновено се фокусираме само върху една част от образа ни, а не забелязваме цялата картина. Но когато гледаме една снимка, ние виждаме образа си в цялост и може да забележим неща, които ни убягват в огледалото – като лоша стойка, странно разположени ръце и т.н.

Огледалният образ

В отражението ние винаги виждаме своето огледално аз – дясната страна на лицето ни се превръща в лявата на отражението ни и обратното. Това погрешно изгражда образа в съзнанието ни. Фотографиите, от друга страна, ни представят не огледално, а по начина, по който и останалите ни виждат, може би не сте се замисляли, но това е една по-различна перспектива, с която не сте свикнали и затова често не ви харесва.

От всичко това можем да заключим, че фотографиите могат да ни дадат по-обективна представа за начина, по който изглеждаме. Но ако невинаги изглеждате добре на снимки, не бива да се отчайвате! Може би просто сте заснети в лош момент, усмихнали сте се накриво, фотоапаратът е бил лош или пък просто не сте имали достатъчно време да глътнете корема.