„Да, разбирам те. Цял живот си свикнала да се справяш сама, да си добра във всичко, което правиш, и сега ти е трудно да се промениш.

Може би ти си онова момиче, което в училище седеше на първия чин и знаеше отговорите на всички въпроси. Може би си онази жена, която не иска да позволи на съпруга ѝ да ѝ отвори буркана с кисели краставички, защото все пак и ти ходиш на фитнес!

Разбирам те, трудно е да помолиш и да приемеш помощ особено когато си горда от факта, че правиш всичко сама. Може би никога преди не ти е трябвала помощ (или поне така си си казвала), но сега имаш малко бебче и животът ти ще бъде много по-труден.

Майчинството може да е изтощаващо, нервиращо и стресиращо по много повече начини, отколкото можеш да си представиш. Може да ти се струва изкушаващо да правиш всичко сама, за да си кажеш „ето, аз мога!“, но като една перфекционистка на друга искам да ти кажа – не го прави, не се опитвай да бъдеш перфектна или да правиш всичко сама.

Не отблъсквай любовта и помощта, която другите ти предлагат. Изключително важно е да ги приемеш. И не се притеснявай – така нямаш да изглеждаш слаба и недостойна.

Когато се отърсих от страха да покажа слабост, осъзнах, че приемайки помощта, аз помагах не само на себе си, но и на бебето си.

Затова приеми помощта на съпруга си, който идва при теб в 4 през нощта, след поредния кошмар на бебето ви, и ти предлага да го подържи за малко, за да можеш да поспиш. По този начин не се измъкваш, не си по-малко добра майка, все пак детето е и негова отговорност, а и помощта му ще те накара да го обичаш още по-силно.

Приеми помощта на майка ти, която ти предлага да остане при вас за 1-2 седмици, след като се роди бебето. Сега може и да ти звучи като дълъг период от време, но дните ще отлетят неусетно, изпълнени със задачи. Накрая ще благодариш, че майка ти е била до теб в този момент.

Приеми помощта на баща ти, който е решил да плати за памперсите и покупките в супермаркета. Сигурно са минали години, откакто последно е трябвало да плаща за някоя твоя покупка. И да, сигурно сама можеш да ги платиш, но преглътни гордостта си, защото така ще го зарадваш (освен това бебетата са адски скъпи!).

Приеми помощта на свекърва ти, когато ти предложи да купи нещата, които не сте успели да си набавите преди появата на бебето. Тя не те обвинява, че сте закъснели с тяхната покупка, а вероятно просто иска да помогне, защото е не по-малко развълнувана от теб.

Приеми помощта на свекъра ти, който ти предлага да поправи люлката на бебето или скърцащия паркет, който все го буди. С такава помощ той иска да изрази любовта и признателността ти, така че не го отпращай.

Приеми помощта на най-добрата ти приятелка, която ти предлага да гледа детето, докато ти си взимаш истински душ за първи път от цяла седмица. Бебето просто ще си спи, докато тя го наблюдава, а ти ще бъдеш една много по-щастлива и спокойна майка, ако си позволиш 30 минути тишина под течащата вода.

Приеми помощта. Приеми любовта.

Приеми ги заради детето си, но и заради себе си.“

Джъстийн Ломонако