Къпините са сред най-любимите летни плодове. И тъй като сега се намираме в разгара на брането на къпини, няма как да не се върнем назад към безгрижните дни, в които единствената ни задача беше да хапваме вкусните плодове.

Добрата новина е, че можем не само да се наслаждаваме на прекрасния им вкус, но и да извлечем максимална полза от всички полезни вещества, на които са богати къпините.

Необходими продукти: 
  • 2 чаши къпини;
  • сокът от 2 лимона;
  • 1/2 чаша вода;
  • 3 супени лъжици захар;
  • 8 чаши лактоферментирала лимонада.

Начин на приготвяне:

1. Сложете къпините, лимоновия сок и водата в тенджера. Покрийте с капак и кипнете.

2. Намалете котлона и оставете сместа леко да къкри за около 5 до 8 минути, докато къпините се обезформят и пуснат сок. Използвайте вилица, за да ги намачкате.

3. Добавете захарта и разбъркайте, за да се разтвори.

4. Махнете тенджерата от котлона и оставете да се охлади напълно.

5. Прецедете сместа в кана или голяма бутилка с помощта на фина метална цедка, за да отделите всички семена на къпините. Изстискайте къпиновата пулпа, за да получите колкото е възможно повече течност.

6. Изхвърлете къпиновата пулпа.

7. Добавете лактоферментиралата лимонада в каната и разбъркайте, за да се смесят съставките.

8. Поднесете къпиновата лимонада веднага или я налейте в две бутилки, за да я съхраните в хладилник (изпийте това, което не се побере в бутилките).

Лесно, бързо и много полезно! Къпиновата лимонада ще се превърне във ваш верен спътник в горещите летни дни, а фактът, че плодовете са богати на антиоксиданти означава, че не само вкусовите ви рецептори, но и организмът ви ще ви бъдат благодарни.

Тази и още много други рецепти за здравословни напитки ще откриете в книгата "Пробиотични напитки с превъзходен вкус" на Джулия Малър. Очакват ви повече от 75 рецепти, които ще ви въведат в света на ферментацията, пробиотиците и тяхното благотворно действие за язва, диабет, гъбични инфекции, кандидоза и синдром на пропускливите черва, запек и много други. Пробиотичните напитки спомагат за по-добрата работа на храносмилателната система, за повишаване на енергията, както и за борбата с патогенните микроорганизми.

Независимо от сезона, можем да открием подходяща напитка за нашия организъм, която ще ни помогне да се справим с конкретните здравословни проблеми и да укрепи организма ни.