Все по-често искаме промяна на външния си вид. Променяме формата на веждите, подстригваме косата или пък сменяме цвета. От кестенява ставаме червенокоска, след това брюнетка, а накрая блондинка. След цялото това третиране на косата, накрая косъмът е изключително тънък и нездрав. Всяко сресване или ползване на маша, преса или сешоар я увреждат все повече. След време осъзнаваме, че ще ни трябват години, за да я възстановим. 


Не всичко е химия и препарати. Всеки един цветови ефект, който искате да постигнете, е възможен и с природни средства. Те не само няма да увредят косата ви, а дори обратното. Ще я направят здрава и "жива".
 
Лайката е много ефикасно лечебно средство и също така много често употребявана в козметиката. Причината за това са полезните вещества, коото съдържа. Именно те я правят най-ползваното домашно лекарство. Лайката е известна като изсветлител на косата. Ето вижте как можете да добиете красив златист нюанс на косата или пък да я изсветлите с няколко нюанса:
 
 
1. За златист нюанс
 
Необходими са ви куркума, суха лайка и лимон.
В съд смесете обелена кора от лимон, няколко щипки куркума и 100 гр суха лайка и ги залейте с литър вряла вода. Оставете сместа да престои около час. След това прецедете отварата и нанесете върху цялата коса. Оставете да изсъхне и не използвайте сешоар. Може да я правите всеки ден или през ден до достигане на желания резултат. 
 
 

 
2. За изсветляване 
 
Залейте 100 гр изсушена лайка с 300 мл гореща вода. Сложете похлупак, за да се запари хубаво за един час. Прецедете отварата. От остатъка изстискайте с марля и добавете към основната запарка. Може да прецедите отново. След това намажете с течността косата си. Оставете да изсъхне сама. Ако има слънце и то е силно, изложете косата си на него.