Лариса Ренар е световен гуру в науката за женската енергия и основател и креативен директор на „Академия за личния живот“ – тренинг център за жени в Москва и Санкт Петербург. Програмата включва тематични тренинги, майсторски класове, индивидуални консултации, клубни срещи, уебинари, тийм билдинги. „Създадох академията, за да обобщя знанията за женската енергия, събирани при пътуванията ми по света. Бях в мистичното Перу, в тайнствената Индия, на Канарските острови, в Нова Зеландия и в Австралия, в Европа. Срещнах се с древните традиции на шаманите и изучавах съвременните психологически концепции. Докоснах се до древните тайни на мъжкото и женското начало“, разказва дамата. Тя ще бъде в България за пореден път, за да ги предаде на многобройните си почитателки и последователки. Срещата с тях е на 16 юни в Интер Експо Център на бул. „Цариградско шосе“ 147.

Лариса, вие няколко пъти сте била в България, за да провеждате семинари, на които са присъствали хиляди дами. Какви са впечатленията Ви от българската жена?

Една от моите ученици, Елена Христова, дебютира като дизайнер, представяйки на един от най-престижните български конкурси своята колекция, която е съвременен прочит на традиционна българска дреха. А всичко започна преди една година, когато на моя мастър клас „Идея за милиони” в един от процесите нея са я видели като дизайнер. В онзи момент тя се занимаваше със съвсем други неща и се учуди на това и дори се възмути. Обаче след известно време нещо започна да се случва и ѝ дойде идеята да създаде колекцията, в която събра българска носия и съвременност. И за мен тази история е за съвременната българска жена – и съвременна, и пазеща традиции, и смела, и решителна, и готова да въплъщава своите идеи, влагайки в тях цялата си душа и страст.

Вие сте посветили живота си да учите жените как да привличат правилните партньори. Бихте ли направили семинар, който да учи мъжете как да намерят подходящите жени за себе си?

На мен ми се струва, че на мъжете им е много по-лесно, защото мъжката енергия е енергията на активност и инициатива. Колкото е по-активен един мъж, толкова повече шансове има да успее. Обаче активен точно в делата, а не на думи. Жената бива привлечена от постъпките на мъжа и неговите действия, а не от красиви обещания. И дори жената да не отговори с взаимност, завоюването на жена променя мъжа. Успехът на мъжа, неговият статус, неговото финансово положение е свързано с волеви център и колкото повече мъжът прави подвизи в името на жената, толкова по-силен и могъщ става той. Затова е толкова важно да се дава на мъжа да завоюва жената – важно е както за него, така и за нея. Не напразно във всички приказки принцът може да се ожени само след три подвига.

Каква е най-голямата разлика между двата пола?

Жената е творческа енергия на Вселената, защото при нея преобладава мисленето на дясното полукълбо и тя създава около себе си пространство на вдъхновение. Както на психологическо ниво, така и не енергийно. И затова жената е муза. Когато жената се намира в своята природна енергия, в отпуснато състояние и в удоволствие от живота, тогава тя се намира в творческия поток и мъжът до нея започва да генерира нови идеи.  

Мъжът – това е структура и логика. Не напразно в мъжа преобладава мисленето на лявото полукълбо. Задачата на мъжа е да създава системата. Мъжът повече е ориентиран да преобразува света. Той е насочен навън, а жената – навътре. И в това е тяхното взаимодействие и допълнение един на друг.

Кога една жена трябва да напусне мъжа, с когото е, и да започне отначало?

Когато тя стане изцяло равнодушна към този мъж, когато няма нито любов, нито злоба, нито страст, нито омраза. Ако нещо ни „докосва”, тогава това трябва да се види и да се изясни – защо аз се ядосвам, ревнувам, сърдя се на този човек. Като правило това е свързано не само с неговите постъпки, понякога дори ужасни, а с нашите реакции на действията на друг. Докато действията му ни нараняват, значи в нас има рана. Най-вероятно тя е свързана с нашето детство и затова първо трябва да се видят нашите собствени неща, а след това се взимат решения. И е много важно да се разбира, че тук не става въпрос само за търпение и мълчаливо одобрение, а за разбиране на себе си и на промяната. И само когато сме усетили, че повече нищо не ни докосва, тогава може да приключим отношенията.

Разкажете ни малко повече за състоянията на момиче, любовница, хазяйка и кралица, на които ще се обърне внимание на Вашия семинар.

За съвремената жена, жената на новото поколение, по същия начин са актуални Състоянията и не само за създаването на хармонични отношения, но и за постигането на успех и в бизнеса, и в нейните проекти.

Състоянието Кралица ни позволява да си поставяме цели, създава Виждането и подрежда най-добрата стратегия за постигането на нашите цели. Точно в състояние на Кралица ние увличаме хората със своите идеи, споделяме с тях нашите знания и взимаме решения. Това е металното ниво на влияние.

Състоянието на Любовница е свързано със страстта ни към нашето дело, творчество и удоволствие. Ако в жената липсва състояние на Любовница, тогава и е трудно да се наслаждава на живота. Ако не получаваме удоволствие от процеса – няма значение какво правим – готвим храна, пишем финансови отчети, възпитаваме деца или управляваме компания, тогава дните ни се превръщат в тъжни делници.

Състоянието на Момиче ни помага да създаваме отношения и да се радваме на общуването. Точно това наше състояние е свържано с емоционалното влияние, емоционален интелект, без който не е възможно да се успее в съвремения свят. Без състоянието на Момиче ние спираме да обичаме, да вярваме в другите и да получаваме подаръци.

А състоянието Хазяйка ни помага да получваме резултати, да се довършва до край всичко започнато, да отстояваме границите си и да умножаваме всичко това, което сме получили. Това е нашата способност да внесем ред в живота и финансите си и да обръщаме нашите резултати в наши ресурси.

И на тренинга на 16 юни ние ще се запознаваме с всяко от тези състояния, за да може всяка от нас да стане многообразна, хармонична и цялостна.

Всяка от вас, която желае да се запише на семинара: „Кръгът на женската сила: презареждане“, може да го направи тук