Скъпи приятели, с началото на септември и нашият летен здравен наръчник е към своя край. Благодарим ви, че бяхте с нас през последните седмици! Чака ни по-хладно време, но в следващите редове ще откриете как да сте готови за него.

Последните дни на август са вече тук, а с тях изпращаме и любимото лято. Може би си мислите “Отново идват променливото време, ниските температури, болестите и всички онези лекарства... Не може ли лятото да продължи и този период просто да се отложи и дори изобщо да не се появява?” Да, знаем, че всичко изброено до тук, в комбинация с обичайните заподозрени гриповете и настинките, се превръща в доста неприятно изпитание, което се изправя срещу нас и трябва да преодолеем, но съгласете се, че есента също има своето очарование.

И макар най-обичаният сезон да е към края си, днес ще ви разкрием тайната на това как да направите всичко необходимо, за да укрепите и подготвите организма си за настъпването на есента. Време е да забравите за честите простудни заболявания и инфекции, за продължителното повишаване на температурата, за умората, болката в ставите и честито главоболие. Бъдете подготвени и не чакайте хладното време да ви изненада и да вземете мерки едва тогава.

Няколко стъпки в помощ на имунитета

Още през първите няколко дни, в които температурите паднат повече, организмът на всеки от нас бива атакуван от неприятели в лицето на вирусните инфекции, циркулиращи навсякъде около нас. Именно затова началото на есента е най-подходящият момент, в който трябва да подготвим организма си за противодействие и да подсилим имунитета си, без разбира се, да се налага използването на ваксини или антибиотици. Не забравяйте, че имунитетът е важен за всички, защото и деца, и възрастни са еднакво уязвими. А какво по-прекрасно от това да постигнем желаното по естествен, напълно безопасен и лесен начин, чрез спазването само на няколко прости правила. Ето и кои са те!

Правилната здравословна храна

Кой каза, че за да бъдете здрави трябва да приемате хиляди хапчета? Нима не можете да постигнете това с изцяло натурални храни, които да подсилят имунитета ви? Разбира се, че да! Просто трябва да забравите за всички полуфабрикати, алкохол, цигари, мазни храни и напитки, които съдържат много захар, тъй като затормозяват храносмилателната ви система, а оттам страда и здравето ви. Поддържайте имунитета си с качествени храни, богати на витамини, минерали, микроелементи, омега-3 мастни киселини и антиоксиданти. Перфектни за целта са храните с ярки цветове (зеле, цвекло, моркови, тиква, ябълки, чушки, домати), джинджифилът, зеленият чай, куркумата, риба и стриди, гъби, бадеми. Не казваме да се лишавате от някое и друго изкушение, но и не прекалявайте!

Движение и спорт

Не е необходимо да тренирате от сутрин до вечер, а просто да се захванете с нещо малко, което да се превърне в навик и начин на живот. Започнете да ходите повече пеша, да карате колело по 30-40 минути, да правите лека гимнастика или йога сутрин. Ще се изненадате от положителните промени, които ще настъпят в имунната и ендокринната ви система. Не забравяйте да изградите този навик и у децата си – тренировките, без значение от спорта, се отразяват прекрасно на мускулатурата на детето, стимулират я и повдигат общия им тонус. Децата свикват да издържат на натоварване в различни температурни условия, подобрява се кръвообръщението им, а оттам и имунитетът им става по-силен, точно като мускулите им. Важно е да бъдете постоянни, за да постигнете добро резултати.

Витамин D

Може би повечето от вас не са чували, но витамин D има способността да влияе на около 2000 гена в човешкия организъм. Така, освен че помага за регулирането на имунната система, той играе и важна роля в изграждането и поддържането на здрави клетки. Разбира се, за натрупването му през есента няма достатъчно количество слънчева светлина, но бихте могли да си го набавите от някои храни - жълтък, сьомга, гъби, телешки черен дроб, люцерна, млечни продукти, зърнени храни.

Почивайте достатъчно, наспивайте се и забравете за стреса

Да, знаем, че в забързано ежедневие като днешното звучи почти невъзможно да постигнем всичко това, но трябва да опитате и да си го поставите за цел. Пълноценната почивка не само ще ви накара да се почувствато по-добре, но и ще окаже положителен ефект върху имунната ви система, заради факта, че организмът на хората, които са по-отпочинали и щастливи произвежда повече антитела. Необходимият 8-часов сън ще ви помогне да се адаптирате по-добре към ежедневните задължения, без да изпадате в паника в стресова ситуация, а просто да приемете фактите за даденост. Не забравяйте, че именно стресът е един от основните врагове на нашето здраве.

Задължителните минерални соли

Здрав имунитет, а оттам и спокойно посрещане на първите есенни и по-студени дни можете да постигнете с Шуслеровите соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU). Шуслерова сол №3 железен фосфат ще ви даде сили и огромен прилив на енергия, вкарвайки по-голямо количество кислород в клетките, които ще образуват антитела, които атакуват вирусните инфекции още в зародиш. Шуслерова сол №6 калиев сулфат е солта, която тялото използва при лечение на настинка и грип. Тя помага за изхвърлянето на “отпадъчните вещества” от клетките и отлаганията в тях. Шуслерова сол № 7 магнезиев фосфат помага за облекчаване на болките в мускулите и ще ви помогне да бъдете по-спокойни, по-малко стресирани и би премахнала неприятната депресия, която се опитва да се настани в живота ви. Всички тези соли са подходящи както за малки деца, така и за възрастни, като стабилизират имунната система, предпазват от инфекции и укрепват защитните сили на организма. Приемът им е следният: сол №3 железен фосфат се приема сутрин, сол №6 калиев сулфат - на обяд, а сол № 7 магнезиев фосфат – вечер, като от всяка от тях са необходими по 3 таблетки на ден за период от поне 2-3 месеца. Към тази прекрасна базисна комбинация, бихте могли да добавите и Инфлуцид, като за възрастни количеството е от по 3 таблетки на ден, а за деца до 5 години – с Имунокинд отново по 3 таблетки.

Специално за лятото!

Посетете ни на www.facebook.com/schusslersalts.bg и се запознайте с новата ни игра, която стартира от 12 юли. Очакват ви прекрасни награди и лято без здравословни проблеми! В следващите седмици до 3 септември ще ви представяме най-използваните комбинации от Шуслерови соли за летните неразположения. Всяка седмица ще обсъждаме заедно с вас 1 комбинация при конкретни проблеми, ако в периода на играта си закупите комбинацията или 3 соли по избор, и ни изпратите снимка, и касова бележка на лично съобщение, ще участвате за наградите ни. А те са повече от чудесни! 3 СПА уикенда с 2 нощувки, със закуски и вечери! 3 комплекта Шуслерови соли от 1 до 12 в симпатичен несесер и 50 раници с логото на оригиналните соли! За да се включите, трябва да закупите 3 соли от 80 таблетки с логото на DHU. Период на играта 12.07-3.09.2017 г. Успех!!!