Една от най-сниманите жени в света, супермоделът Линда Еванджелиста, днес живее в уединение от почти пет години. Сега тя най-накрая е готова да сподели историята си.

56-годишната Еванджелиста разказва за емоционалната и физическа болка, която хвърли сянка върху живота й през последните години. Тя твърди, че CoolSculpting – популярна, одобрена от FDA процедура за „замразяване на мазнини“, която е била популяризирана като неинвазивна алтернатива на липосукцията я оставя „трайно деформирана“ и „брутално обезобразена“.

През Септември 2021 Еванджелиста заведе дело, като съди компанията-майка на CoolSculpting, Zeltiq Aesthetics Inc., за обезщетение от 50 милиона долара, като твърди, че не е в състояние да работи, след като е била подложена на седем сесии на CoolSculpting в кабинета на дерматолог от август 2015 г. до февруари 2016 г.

„Обичах да съм на модния подиум. Сега се страхувам да се сблъскам с някой, когото познавам“, разказва тя през сълзи. "Не мога да живея повече така, в криене и срам. Готова съм най-накрая да говоря."

В рамките на три месеца след процедурите на Еванджелиста, тя започна да забелязва изпъкналости по брадичката, бедрата и областта на сутиена. Същите области, които тя иска да свие, внезапно нарастват. След това се появява втвърдяване.

„Опитах се да го поправя сама, мислейки, че правя нещо нередно“, казва Евангелиста и споделя, че започнала да тренира повече и да се храни по-малко.. "Стигнах до момент, в който изобщо не ядях. Мислех, че губя ума си."

Накрая през юни 2016 г. тя посещава лекаря си. „Свалих робата си пред него и казах: „Не съм яла, умирам от глад. Какво правя нередно?“. След прегледа той й поставя диагнозата: парадоксална адипозна хиперплазия (ПАХ), като й обяснява, че никакви диети и упражнения не могат да оправят състоянието й.

ПАХ е рядък страничен ефект, който засяга по-малко от 1% от пациентите на CoolSculpting. При него процесът на замразяване причинява удебеляване и разширяване на засегнатата мастна тъкан. Най-големият проблем с ПАХ е, че в някои случаи може да не изчезне. При много обстоятелства засегнатите области вече не се поддават на липосукция или ново лечение.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Linda Evangelista (@lindaevangelista)

Самата Линда разбира това по трудния начин. През 2016 и 2017 тя се подлага на две липосукции с надежда да подобри външния си вид, но състоянието й само се влошава: „Не беше дори малко по-добре“, казва тя. "Издутините са си там и са твърди. Ако ходя в рокля без специално бельо, ще имам триене на бедрата до степен, кървене. Защото това не е като триене на мека мазнина, а е триене на втвърдени мазнини." Тя споделя, че позата й също е била засегната и вече не може да държи ръцете си встрани. „Надявам се, че мога да се отърва от срама и да помогна на други хора, които са в същото положение като мен. Това е моята цел.“, казва тя.

Това е една от основните причини моделът да наруши мълчанието си в Инстаграм миналата година, което доведе до подкрепа от нейните колежки, включително Синди Крауфорд, която написа: „Твоята сила и истинска същност са завинаги разпознаваеми и емблематични!“. 

И докато Евангелиста се бори всеки ден, за да си върне загубеното, тя знае едно нещо със сигурност: „Няма да се крия повече“.