Хюга, безкрайни снежни гори, дълги нощи - мислехме, че знаем всичко за Финландия. Но тази северна държава има своите тайни, за които знаят само хората, които са били там или са живели в страната. Знаете ли, че не използват гъби за миене на чинии, перат килимите си в реки и могат да бъдат глобени за изнасянето на чужд боклук?

Решихме да проверим форумите за тази държава и разбрахме как живеят хората в една от най-щастливите страни в света.

1. Финландците не изсушават чиниите си

 

Във Финландия просто няма нужда да правите това, защото има специални шкафове, в които се сушат чиниите. Те изглеждат точно като обикновени шкафове, но им липсва дъно. Точно над мивката са и водата се излива право в нея.

• Като финландец мога да потвърдя това. Те обаче не са отворени като на снимката, но винаги покрити - изглеждат като всеки друг шкаф. Има ги във всички кухни и обикновено се ползват като спестяващи време. Винаги, когато съм в чужбина, се чудя как хората се справят без тях. 

2. Вековна семейна традиция е почистването на килими на брега на реки и езера

Разбира се, финландците имат прахосмукачки, но има традиция килимите да се перат в реки и езера. Това не е само за почистване, но е и начин за морално прочистване. Ето защо през лятото приятели, семейства и съседи отиват на морския бряг или брега на реката и перат килимите си.

• Тази традиция ме накара да се върна към спомен от детството си. Мама пере килима навън с Mäntysuopa. В момента усещам миризмата на Mäntysuopa. Щастливи спомени. 

3. Не използват гъби за миене на съдове

Много често финландците не използват гъби. Вместо това имат четки с дълги дръжки, използвани за измиване на чинии, чаши, тигани, буркани и всичко останало.

4. Питането на хората за доходите им е невъзпитано, но можете да разберете в данъчната служба

Във Финландия е грубо да питате приятели, колеги или други хора за това колко печелят. Хората не говорят за подобни неща. Но все пак всеки може да се обади в регионалната данъчна служба и да открие дохода на своя съсед, роднина или някой друг.

5. Хората не получават индивидуални порции храна

Не е вероятно да видите единични чинии с храна, сервирани на финландска маса. В тази държава всеки възрастен човек сам решава колко иска да яде в определен момент. Най-вече има големи ястия, от които можете да вземете храната. Ако е трудно да се достигне, можете да помолите някой да ви помогне. Напълно нормално е да вземете друга порция. Но бъдете внимателни - трябва да се опитате да разберете колко можете да изядете, защото не е учтиво да оставяте храната недовършена. Смята се, че хората, които правят това, не се интересуват достатъчно от околната среда.

6. Хората във Финландия обичат житейските трикове

Финландците може би са най-големите фенове на спестяващи времето трикове. Има дори дума във финландския - niksi. За да разберете какво е това, потърсете този хаштаг в Инстаграм. Например, един от потребителите е открил как да използва пакет от колбаси, за да съхранява химикали и моливи в него. И ако искате да изсушите горските гъби по-бързо, просто трябва да поставите вентилатор до тях!

7. Финландците обичат млякото и млечните продукти

Финландците пият повече мляко от всеки друг народ - средно всеки човек в страната пие около 130 литра годишно. В местните магазини литър мляко струва само 60 цента, а на децата се дава мляко от ранна детска възраст. Освен това във Финландия има уникални млечни продукти. С всеки обяд се изпива по чаша мляко. Друга популярна напитка е viili - това е нещо като кисело мляко. Има дори нещо, наречено Leipäjuusto (сирене за хляб). Това е меко сладко сирене, което се комбинира добре със сладко, в салата вместо сирене фета, а някои хора дори го добавят към кафето си.

• Е, нямам представа как се консумират какао и маршмелоу, но сиренето се разделя на малки кубчета като зарчета. Поставете няколко в чашата и изсипете горещо кафе отгоре. Оставете го да престои няколко минути и използвайте малка лъжица, за да го изядете направо от чашата. Сиренето се прави от краве мляко, някак си е безвкусно, но по-мазно. Консистенцията е по-еластична, 9/10 обикновена, 11/10 с кафе.

8. Душове без завеси

Финландците не се срамуват от телата си. Ако отидете на фитнес или плувен басейн и видите душ кабини, имате късмет, защото повечето фитнес зали нямат завеси. Хората не се чувстват неудобно да се къпят пред другите. В тази страна приемат човешкото тяло и голотата не е нещо, което трябва да криете. Същото важи и за лечебните заведения - няма отделни стаи за преобличане.

• Няколко жени тук преживяха трудно да видят имигрант, когото познавам, да носи бански под душа. Мисля, че повечето хора нямат нищо против, но някой вероятно ще каже нещо. 

9. Има трикове за борба със студа за шофьорите на автомобили

За да загреят автомобилите си, хората не трябва да отделят допълнителни 10-20 минути. За да спасят колата си от студа, просто трябва да я включат в електрически контакт. На паркингите има изходи на специални стълбове. Обикновено електричеството се осигурява за 2 часа и ако е необходимо, може да се удължи. Цената му е включена в тази на паркинга. В двигателите има специално оборудване, което загрява въздуха. Някои автомобили дори имат механизъм, който затопля вътрешността на колата.

10. Финландците се състезават колко комари ще убият

Вероятно всички са чували за състезанието, включващо хвърляне на телефони и носене на съпруги. Но във Финландия има по-необичайни състезания - кой може да убие най-много комари. Правилата са прости - участниците трябва да убият най-много комари за определен период от време. Тези състезания се организират през лятото и понякога стават международни - през 2018 г. мъж от Швеция е убил 135 насекоми за 15 минути и е спечелил.

• За щастие, нашите комари не са толкова упорити и нямаме малария и подобни неща. Просто обикновено на едно място има много комари и не можете да направите нищо, защото сте твърде заети да ги удряте. 

11. Финландия има Национален ден на провала

Празнува се всяка година на 13 октомври и е нещо повече от странен празник. Страната има култ към успеха и провалите не се приемат добре. Смисълът на този празник е да се обясни на обществеността, че те са напълно нормални и движението напред без тях е невъзможно. Всяка година на този ден телевизионни звезди, музиканти, спортисти и други известни хора говорят публично за своите неуспехи.

12. Във Финландия не можете да изхвърлите боклука на някой друг

Финландците обръщат много внимание на грижите за околната среда, спестяват вода и сортират боклука. Но ако някой реши да почисти боклука на обществено място, може да бъде глобен. Един човек видял боклук отстрани на пътя и искал да го хвърли в своята кофа. Той бил твърде много, затова попитал властите къде може да отнесе останалото. Оказало се, че пътят принадлежи на правителството и хората не могат просто да изнесат боклука сами. За да направите това, трябва да сте минали специален курс и да получите лиценз.

13. Обичат да комбинират неща в храната, които хората не могат да си представят заедно

Във финландската кухня има ястия с привидно несъвместими съставки. Например, черен дроб може да се предлага със сироп, яйца, лук и стафиди и да се сервира със сладко. Хората всъщност добавят мляко към крем супи от сьомга!

Били ли сте някога във Финландия? Кои навици на местните хора ви се струват необичайни?