Старата поговорка „Когато сте в Рим, постъпвайте както римляните“, все още важи навсякъде. Когато пътувате в чужбина, полагате старание и разбирате всички позволено и разрешено в страната, която посещавате. Но е по-важно е да знаете какво да не правите, тъй като това знание ще ви държи далеч от спорове и неудобства.

Ще изброим нещата, които не трябва да правите по време на пътуване в чужбина. Желаем ви щастливи и безопасни пътувания!

1. Бакшиши в Япония

Може да не е задължително да не оставяте бакшиш в Япония, но в някои случаи се смята за грубо. Може също така да е споменато в края на сметката, че на персоналът се заплаща добре, така че не са необходими бакшиши.

2. Разделяне на сметките във Франция

Счита се за липсва на вкус, когато става въпрос за разделяне на сметката във Франция. Това е така, защото французите изобщо не обичат да говорят за пари. Ако обаче сте по-голяма група, със сигурност може да решите да разделите сметката между всички.

3. Да махате на всеки в Гърция

За гърците излагането на дланта е по-скоро обида, отколкото поздрав. Така по-скоро казвате: „Отхвърлям те“.

4. Да докоснете човек от противоположния пол в Индия

5. Правене на снимки без съгласие в ОАЕ

Това се смята за престъпление, според кибер законите на страната. Това може да ви вкара в затвора до 6 месеца и да ви струва огромна глоба, до 136 130 долара, особено ако публикувате снимките в социалните медии.

6. Прескачане на опашката в Австралия

Винаги е било табу да прескачате опашката, ако сте в Австралия и Англия. Това важи, когато използвате обществен транспорт, в търговски центрове, в заведения или където и да е другаде. Винаги изчакайте своя ред и поддържайте нещата прости.

7. Ходене по велоалеите в Холандия

Колоезденето е основният вид транспорт в Холандия и обикновено винаги е пренаселено. Така че, когато ходите по велоалеята, има неизбежни рискове да бъдете блъснати от велосипедист. По-добре е да се съобразите с това и винаги да ходите по тротоара, за да предотвратите рисковете.

8. Показване на жест за ОК в Турция

Това е еквивалентно на показване на среден пръст. Същото важи и за Германия и Бразилия.

9. Кимване и клатене на глава в България и Албания

Обикновено кимването с глава (нагоре и надолу) означава „да“, а клатенето на главата (от страна на страна) означава „не“. Важно е да знаем, че това е точно обратното в България и Албания.

10. Хранене на птиците в Сингапур

За храненето на птици, хвърлянето на отпадъци навсякъде и дъвките на публично място има високи глоби в Сингапур.

Има ли държава с правила за пребиваване, които туристите никога не трябва да нарушават?