Всяка нация има своите характерни навици, традиции и обичаи.

България е нашата родина, тя има богата природа и древна история. Това е страната на киселото мляко и нестинарите. 

Проверете колко факти знаете за родната ни страна и следващия път, когато комуникирате с някой чужденец, гордо му ги издекламирайте и със сигурност ще го заинтригувате, ако все още не е запознат. 

1. България е единствената страна в Европа, която не е променила името си от самото си създаване (681 г. сл. Хр.).

2. Най-старото златно съкровище в света е открито в България (в 294 гроба са намерени 3000 златни предмета, датиращи отпреди повече от 6000 години).  

3. Българите поклащат глави, за да кажат „да“ и кимват за "не".

4. Българската народна песен „Излел е Делю хайдутин”, изпълнена от българската народна певица Валя Балканска, е изпратена в космоса на борда на космическата станция на САЩ - Вояджър I, като част от колекция с най-добрите културни артефакти на нашата цивилизация - послание към друга интелигентна форма на живот.

5. Lactobacillus Bulgaricus, бактерията, която е отговорна за придаването на уникалния вкус и консистенция на българското кисело мляко и с която сме известни по цял свят.

6. Българската армия никога не е губила флаг в нито една битка.

7. Джон Винсент Атанасов е физик и изобретател от български произход, най-известен с изобретяването на първия електронен цифров компютър. 

8. Около една трета от България е покрита с гори.

9. Розите, отглеждани в България, съставят 70-85% от световното производство на розово масло - компонент в повечето парфюми.  

10. Българската православна църква е най-старата славянска православна църква. 

11. С присъединяването на България към ЕС на 1 януари 2007 г., кирилицата стана третата официална азбука на ЕС. 

12. Първата бомба при въздушен удар във военната история е разработена от Българските военновъздушни сили по време на първата Балканска война и е използвана на 16 октомври 1912 г. под ръководството на лейтенанти Радул Милков и Продан Таракчиев. 

13. Рилският кръст е дървен кръст с 140 микроскопични сцени от Библията с над 1500 фигури. Най-големият от тях не е по-голям от оризово зрънце. 

14. Стефка Костадинова печели високия скок на Световното първенство в Рим със сензационните 209 сантиметра. Оттогава са минали 28 години и никоя друга жена не е успяла да се справи или да победи този рекорд. 

15. Друг световен рекорд е на Йорданка Донкова, бягане на 100 метра с препятствия. С време от 12.21 минути. този запис не е повторен от 27 години насам.

16. Българският актьор Захари Бахаров играе ролята на племенния вожд Лобода в петия сезон на хитовия телевизионен сериал "Игра на тронове" на HBO. 

17. През 1976 г. ЮНЕСКО обяви древния български календар за най-точния в света.

18. Райна Касабова е български пилот на ВВС и първата жена в света, участвала във военен полет. 

19. Ванга е известна българска пророчица. Смята се, че много от нейните пророчества са се сбъднали.

20. Кирилицата е създадена по времето на Първата българска империя през IX век. В Преславската книжовна школа от ученици на братята Кирил и Методий. Климент Охридски често се свързва със създаването на кирилицата. 

Това са само малка част от постиженията на българската народност, записани в световната история. Определено имаме много поводи за гордост и често трябва да си ги припомняме.