Днес ако една жена подозира, че е бременна, веднага може да изтича до аптеката и да се сдобие с тест за бременност, който да направи в домашни условия и да ѝ покаже точен резултат до 5 минути. Дори съществуват дигитални тестове за бременност, които пак могат да бъдат направени в домашни условия и да дадат освен отговор на въпроса дали ще ставате майка и дори да ви дадат информация в коя седмица от бременността сте.

Ако се върнем назад във времето, когато такъв тип тестове за бременност не са съществували, то как ли са разбирали дамите дали чакат дете, или не?

Ето 15 теста за бременност, които са се прилагали в миналото.

15. Приемал се е мед преди лягане

Имало едно време в древна Гърция един лекар за всичко, наречен Хипократ, според който дали жена е бременна можело да се установи с приемането на специфична напитка преди лягане. Тази напитка се състояла от... мед и вода и жените, на които им закъснявала менструацията, били съветвани да пият мед преди да си легнат вечер. Теорията на Хипократ била, че ако жената получи спазми и коремът ѝ се подуе през нощта, след като е изпила медената напитка, това било ясен знак, че тя е забременяла. Малко е трудно да повярваме, че този метод е бил способен да разкрие дали жена е бременна, но поне е интересно да се знае като любопитен факт.

14. Имате ли дъх на лук?

Отново гърците са изобретатели на този вид тест за бременност, който е изключително странен, но според тогавашните вярвания, доста ефективен. Ето какво представлява: ако жена се съмнява, че може да е бременна, когато отиде на лекар, той я преглежда и слага в слабините ѝ лук (да, лук!) или корен от зеленчука, който притежава остра миризма. След тази процедура жената трябвало да остане с лука в себе си за една нощ. Ако на сутринта тя има лучен дъх, това непременно означавало, че е бременна. Логиката е в това, че когато една жена е бременна, тялото ѝ е в пъти по-способно да абсорбира течности и миризми, отколкото когато няма бременност. Очевидни доказателства по отношение на ефективността на теста така и не са намерени.

13. Урина върху игла

По време на Средновековието, което започва от около 476 година ср.Хр. до 1453 сл. Хр., са се появили още по-интересни методи, с които да се установи наличието на бременност. Учените създали и тъй наречения метод №1 Пророк, който се състоял в това да се тества урината на жената върху желязна игла. Ако иглата промени цвета си в червен или започне да ръждясва, това означавало, че дамата ще става майка. Ако цвета на иглата не се промени, значело, че бебе няма. Интересно е да се знае, че иглата не е единственият метален предмет, върху който се тествало с урина дали жена е бременна или не е. Но повече информация ще намерите в следващите точки.

12. Миризма на изгоряла панделка

През времето на Революциите, започващо от около 1700-те до средата на 1800-те , бил създаден нов вид тест за бременност, който бил още по странен от предходните. Всяка жена, която подозирала, че е заченала, отивайки на доктор, бивала помолена да уринира в дълбок съд. След това докторът взимал една панделка, която накисвал в жълтата течност и я държал там, докато не се напои хубаво. Следващата стъпка била да извади панделката, да я остави да изсъхне и когато била вече напълно суха, да я вземе и да я запали пред пациентката. Ако миризмата от горящата панделка предизвика повръщане у жената, то това бил неоспорим знак, че тя е бременна.

11. Отпадналост и подути очи

Ето, че стигаме до нова Ера в науката за бременността и разбираме, че има изобретени нови тестове за жените, които искат да разберат дали са забременели. Един от тях е измислен от френски учен по медицина на име Жак Гилеме, живял през 1500-те. Жак има огромен принос за научното развитие в областите на акушерството и педиатрията, както и офталмологията. Той също така създава и нов вид тест за бременност. Той се състоял единствено в това, да се погледнат очите на жената, която смята, че има вероятност да е бременна. Господин Гилеме твърдял следното: " Ако жена е бременна, очите ѝ хлътват и зениците ѝ се смаляват, клепачите ѝ увисват и малките вени в крайчеца на очите ѝ се подуват и са лесно забележими.". Макар и да не е достатъчно акуратен, този тест е много интересен и създателят му всъщност има право, защото наистина се наблюдава промяна в начина, по който изглеждат очите на една жена, ако тя е бременна.

10. Тестът с повръщане

Този вид тест за бременност е използван в Древен Египет. Смятало се, че само определени храни и напитки можели да накарат жена да повърне и това да означава, че тя чака дете. Една от течностите, показател за бременност, била майчиното мляко от кърмачка, родила момче. Ако жена отпие от млякото на друга, която наскоро е родила момченце и повърне, това било сигурен знак, че тя е бременна. Друга проба, която се правела, била със смес от фурми и бира - ако жена повърне, след като е изяла тази смес, се считало, че тя със сигурност е бременна. Този тест също не е доизмислен качествено, тъй като горепосочените течности и смеси биха могли да накарат дори и мъж да повърне. Би ли означавало, че е бременен в такъв случай? Едва ли, но кой знае..

9. Урина, но този път върху пшеница и ечемик

Вероятно ви е интересно по какъв друг начин са потвърждавали бременност в епохата на Древен Египет, която датира още през далечната 1350 година пр. Хр. Археолози намерили останки от йероглифи, които давали информация как се разбирало дали жена е бременна по онези времена. Един сигурен начин да се разбере било уринирането върху пшеница или ечемик. Ако посевите почнели да растат, това означавало, че бременност има. Тук обаче има една скоба - ако ечемичените семена растяли повече, значи се очаквало бебето да е момче. Ако пшеницата растяла по-бързо - бебето щяло да е момиче. Ако нито една от посевните култури не растяла, значи жената не била бременна. Макар и да е малко преувеличено как древните египтяни разбирали дори и пола на бебето, има истина в този тест за бременност, тъй като наистина урината на бременна жена може да накара някои посеви да растат, вместо да увехнат и изсъхнат. Но щом вече ви е известно как се е тествало дали жена чака дете в Древен Египет, едва ли бихте погледнали по същия начин на нейно величество бирата.. :)

8. Сменя ли цвета си виното?

Вече сте запознати с тестовете, които са се правели в древността, за да се разбере дали жена е бременна, използвайки нейната урина върху различна повърхност - метал, житни култури и други. Ето сега е време да се запознаете с още един метод, тестващ дали има бременност, като пак бива използвана тази телесна течност от жената, но този път, за да бъде смесена с друга течност, а именно вино. Да, вино, правилно прочетохте. Но никой няма да го пие! Хората на средновековието са създали тест за бременност, като за целта се използва смес вино и урина - смятало се, че ако виното промени цвета си, това означавало само едно - дамата ще става майка. И тук има логика, тъй като алкохолът е способен да реагира с хормона, който индикира бременност (hCG) и затова има промяна в цвета.

7. Урок по урология

Освен да се смеси с вино и метал, женската урина можела просто да се наблюдава и пак да се стигне до извода дали една жена е забременяла или не. Хората в миналото забелязали, че ако тази телесна течност е бледо жълта на цвят, чиста и има нещо като облак на повърхността, това означава, че има бременност. Макар и да не звучи достатъчно обективно, поне хората са били на прав път да изследват наличието на бременност при жените, използвайки тяхната урина. Тестовете, които жените правят в днешно време, също са обвързани с това.

6. Тест с ключ

Към края на Средновековието, ако жена подозирала, че е бременна, се тествало дали това е вярно по следния начин: тя трябвало да вземе един дълбок съд, в който да постави метален ключ и след това да уринира отгоре му. След това ключът се вадел и бивал оставян да изсъхне. Ако металът по края на ключа сменял цвета си, това означавало, че тя е бременна. Още един вид тест, който не е достатъчно надежден, особено що се отнася до наши дни.

5. Използване на животни

Дори да е създаден в по-съвременна епоха, този тест за бременност е крайно нехуманен. Германските учени Селмар Ашхайм и Бернхард Зондек изобретили първия тест за бременност, който можел да докаже наличието на хормона на бременността hCG, съдържащ се в кръвта на бременните жени. Как се извършвал този тест - проба от урината на потенциално бременната жена се инжектирала в опитни малки животни като женски зайци, мишки или плъхове. Ако след този експеримент животното се разгонело, макар и все още физически незряло за този процес, това означавало, че жената, чиято урина е взета за проба, е бременна. С течение на времето обаче учените установили, че този процес на тестване е недобронамерен към този тип животни и решили да провеждат своите експерименти върху специфичен вид жаби от Южна Африка - инжектирали ги с женска човешка урина, и ако има бременност, то жабите започвали да мътят яйца 12 часа след експеримента.

4. Добрият стар традиционен метод

След тестовете върху животни от всякакъв вид и след напредването на медицината, докторите започнали да използват други начини за проверка дали жена е бременна. Един от тези методи бил да се направи кръвен тест, който би засякъл наличието на хормона, който индикира наличие на бременност. Това било най-сигурното средство, което можело да даде 100% верен резултат. Създаването на този тип тест било едно истинско доказателство, че медицината напредва успешно. Още една новост, която остава и до днес е раждането на дете в болница. Ако погледнем в миналото, повечето жени, които знаели вече, че чакат дете, очаквали да го родят в дома им, тъй като било много по-чисто и по-безопасно.

3. Нека погледнем клетките по-обстойно

През 60-те години все по-голям напредък бил отбелязван в медицината и особено в акушерството и гинекологията. Бил измислен нов тест за бременност. Пак се използвала женска урина, но този път по много по-цивилизован начин, който бил обвързан с много по-сложни съединения и наблюдения. Проба от женската телесна течност се взимала и се смесвала с чиста проба от хормона hCG. Ако тестът се окажел позитивен, под микроскоп можело да се забележи, че червените кръвни клетки се събирали заедно в молекула и образували специфична структура. Това бил много евтин и бърз тест, който доказвал дали жена е бременна или не, но с течение на времето се появили неточности и проблеми в изпълнението му и затова докторите спрели да го правят.

2. Два часа по-късно

Вече говорим за не толкова далечните 70 години на миналия век, когато начините за тестване за бременност са вече доста напреднали - тестовете за бременност, които можем да си правим сами вкъщи! Wampole създали тест за бременност, при който характерното било, че резултат и отговор има след два часа. За да се направи било необходимо да се използва проба от урината на жената, която иска да се тества, както и комплекта от нужните за целта инструменти и предмети. Този тест се извършвал в лекарска лаборатория и бил обвързан с дълго чакане пред лекарския кабинет и замислете се - чакането се е усещало двойно от жените, които тръпнели да разберат резултата, защото по онова време не е имало мобилни устройства, които да ни забавляват и с които да убиваме време.

1. Тестът "проба-грешка"

През 1976 година е истинското модернизиране на методи, които жените използвали, за да разберат дали ще стават майки. Един от първите и най-известни тестове за бременност в наши дни бил теста "проба-грешка", разработен и одобрен от Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ. Той бил първият пуснат на американския пазар, но спрян от производство годна по-късно. Въпреки това той прави огромна крачка в еволюцията на тестовете за бременност и дава начало на нова ера в медицината, посветена на бременността и майчинството.