Много векове и на всеки континент хората търсят тайната на дълголетието. Фокусът на много здравни експерти днес е храната, която продължаваме да консумираме или пък да се откажем от нея, за да удължим живота си. Ако обичаш въглехидрати, ето няколко добри новини - яденето им може да ти помогне да живееш по-дълго, твърдят последните проучвания.

Бяхме много впечатлени от тази новина и нямаме търпение да изпробваме „диетата за дълголетие“.

Храненето с въглехидрати може да обясни невероятно високата продължителност на живота на хората от Япония

Звучи невероятно, но Окинава има 68 столетници на всеки 100 000 жители, което е повече от 3 пъти, отколкото в САЩ. Жителите на Окинава живеят дълго дори по стандартите на Япония - място, известно с високата си продължителност на живота. Хората от Окинава имат 40% по-висок шанс да живеят до 100 години, отколкото тези от други части на страната. Докато се опитват да открият тайната на дълголетието им, учените анализират навиците и начина им на живот, храненето и гените им. Те откриват, че след като са били изолирани в историята, тези забележителни хора са се сдобили с уникален генетичен профил, който предпазва клетките от стареене и свързани с него заболявания. Но гените не отговарят на всички тези въпроси. За да научат повече за здравословния начин на хранене и начина на живот на жителите на Окинава, учените провеждат специално изследване от 1975 година насам. До 2016 година са проучени около 1000 столетници и резултатите са просто невероятни. Оказва се, че въпреки по-дългия си живот, жителите на Окинава са успели да забавят типични, свързани с възрастта, болести като сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет и деменция. Може да звучи изненадващо, но изследователите са установили, че те се придържат към богато на въглехидрати хранене, което може да е ключът към дълголетие.

10: 1 „Окинавското съотношение“ на въглехидрати към протеини може би е тайната на дългия и здравословен живот

Ако някога си мислела да отслабнеш или да поддържаш добра форма, вероятно си чувала за популярни диети с ниско съдържание на въглехидрати, които са точно обратното на това, което правят жителите на Окинава. Всъщност, съотношението въглехидрати към протеини, типично за тяхното хранене е 10: 1. Изненадващо, изследванията върху хора и животни показват, че храненето с ниско съдържание на протеини и повече въглехидрати може да предизвика физиологични реакции, които ни предпазват от болести, свързани с възрастта, които вече споменахме. И все пак, не е важно само да консумираш въглехидрати, но и да го правиш мъдро.

Да бъдеш внимателен за това колко ядеш е от решаващо значение

За разлика от останалата част на Азия, основата на храненето в Окинава не е ориз, а сладък картоф. Жителите също ядат риба, свинско и други видове месо, както и много соеви продукти. Въпреки че тези храни са с високо съдържание на въглехидрати, хората там са много конкретни за това колко консумират и ограничават калориите си. Нещо повече, те ядат много зелени и жълти зеленчуци - момордиката е един от любимите им.

Сега можем да кажем, че тайната на дълголетието на жителите на Окинава се състои в комбинацията от високо-въглехидратна и ниско-протеинова диета и ограничаване на калориите. Точните механизми, които позволяват на диета, богата на въглехидрати, да забави процеса на стареене, все още са в процес на проучване. Но въпреки че има какво да открием, подобни изследвания по света показват сходни резултати. Други дълго живеещи популации, като китавците от малък остров в Папуа Нова Гвинея и южноамериканските жители цимане, са склонни да следват средиземноморска диета с ниско съдържание на протеини и с високо съдържание на въглехидрати.

Вместо да заявяват, че трябва да консумираме повече въглехидрати, тези проучвания показват, че не трябва да стигаме до крайности и безразсъдно да изключваме жизненоважни съставки от храненето си, било те протеини или въглехидрати. Слушай тялото си при изработване на хранителен режим, придържай се към здравословния начин на живот и си прави медицински прегледи - това може би е ключът към дълъг и щастлив живот.

А в твоето хранене има ли въглехидрати? Мислиш, че ако го промениш ще имаш по-дълъг и щастлив живот?